Відбулася робоча поїздка фахівців Інституту до Вінниці

img_0183_480У рамках співпраці між ДУ «Національний Інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова НАМН України» та Вінницькою обласною державною адміністрацією відбулася робоча поїздка фахівців Інституту до Вінниці. Під час поїздки було проведено зустріч з Головою Вінницької ОДА щодо організації надання кардіохірургічної допомоги вінничанам та проведено прес-конференцію.

Участь у прес-конференції взяли голова облдержадміністрації Валерій Коровій, директор Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова, член-кореспондент НАМН України Василь Лазоришинець, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович, професор, завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова Юрій Мостовий, ректор Вінницького медичного університету ім. М.І. Пирогова, академік НАМН України Василь Мороз, доктор медичних наук, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України Костянтин Руденко, кандидат медичних наук, кардіохірург Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова Сергій Руденко.

«Після підписання меморандуму про співпрацю з ДУ «НІССХ» ім. М.М. Амосова на Вінниччині вперше в КУ «ВРЦСП» була проведена операція аорто-коронарного шунтування. Вона стане початок надання кардіохірургічної допомоги пацієнтам з ішемічною хворобою серця та вадами клапанів серця. Дана операція — це крок вперед для розвитку медичної галузі у Вінницькій області», — повідомив під час прес-конференції Валерій Коровій.

За словами Василя Лазоришинця пацієнт, якому вперше на Вінниччині цьогоріч 9 червня, провели операцію на відкритому серці одужав і вже виписаний з лікарні. Він проходив кілька тижнів реабілітації під пильним наглядом лікарів Вінницького регіонального клінічного центру серцево-судинної патології.

«Загалом до операційної бригади увійшло 14 фахівців з м. Вінниці та м. Києва. Тривало шунтування близько трьох з половиною годин», — повідомив Василь Лазоришинець.

На разі, підбираються наступні пацієнти для подібних оперативних втручань, фахівці КЗ «ВРЦСП» продовжують стажування в сфері операцій на відкритому серці, формується матеріально-технічна база для проведення оперативних втручань.

Окрім цього у Вінницькому національному медичному університеті ім. М. І. Пирогова створюється кафедра серцево-судинної хірургії. Відтепер вінницькі лікарі зможуть не тільки проходити стажування в Інституті ім. Амосова, але й здобувати спеціальні знання ще під час навчання в медичному університеті.