«Мозаїка» з ендопротезів

Щасливицею минулої неділі стала 24-річна пацієнтка із 70-міліметровою аневризмою інфраренального відділу черевної аорти. Ризик розриву аневризми такого розміру та раптової смерті у нашої пацієнтки був близько 95%. Крім того під час комп’ютерної томографії були знайдені і інші аномалії аорти: аневризма бульбарного відділу аорти та аневризма лівої підключичної артерії, а це в свою чергу означає, що пацієнтка страждає на генетичне захворювання сполучної тканини. І, річ у тому, що у пацієнтів із захворювання сполучної тканини ризик спонтанного розриву аорти надто високий і при набагато менших розмірах аорти.

Ризик «відкритої» операції був надто великий. Тим паче, що спеціалісти Інституту мають найбільший в Україні досвід ендоваскулярного лікування аневризм аорти, в тому числі розшаровуючих.

Оцінивши результати комп’ютерної томографії стало очевидним, що пацієнтка потребує імплантації п’яти компонентів черевного ендопротезу: три із них були передані із області, і ще два знаходились на складі інституту Амосова. Виглядає, нібито пригодницький фільм, у якому п’ятикомпонентна мозаїка із компонентами із різних кутків України із ендопротезів різних виробників врятувала життя пацієнтки. Виконували операцію «гібридна» команда серцево-судинних та ендоваскулярних хірургів інституту Амосова.

Порятунок дівчини став можливий завдяки чіткий співпраці фахівців Інституту з обласними спеціалістами. Головний судинний хірург Полтавської області вчасно поставив діагноз і негайно зв’язався з адміністрацією Інституту. Така оперативність врятувала хворій життя.

У пацієнтки попереду ще два втручання — на клапані аорти на підключичній артерії. Та найбільш загрозливий стан — гігантську аневризму черевної аорти — усунули за допомогою «мозаїки» із ендопротезів.

Бажаємо молодій дівчині довгого та щасливого життя!