Гібридна методика протезування всієї грудної аорти

img-0002-00001Незважаючи на суттєві досягнення сучасної кардіохірургії, розвиток методик захисту головного мозку і внутрішніх органів, появу в арсеналі новітніх методів діагностики та інтраопераційного контролю стану хворого, хірургічне лікування патології аорти і дотепер пов’язано із значним рівнем інтраопераційної летальності.

Найбільші ризики ускладнень і неблагоприємних результатів мають місце у разі ураження патологічним процесом всієї грудної аорти, а особливо дуги аорти. Такі втручання є достатньо важким випробуванням, як для хворого, так і для медичного персоналу. Гібридні технології, що з̕явилися в нашому арсеналі, зменшують хірургічну травму і, відповідно, покращують безпосередній результат таких операцій.

Хворий П., 59 р, поступив в інститут з діагнозом: пенетруюча виразка дуги аорти (Z2-Z3), гостре розшарування аорти тип А, аортальна недостатність. Заміна всієї грудної аорти, що включала в себе – протезування аортального клапану, висхідної аорти, всіх судин дуги аорти, початкових відділів низхідної грудної аорти класичною методикою хобота слона була виконана 3.11.2016. Хворого переведено на самостійне дихання у ВРІТ через 8 год після операції.

Час перебування пацієнта в реанімаційному відділенні склав 4 доби. З інтервалом 16 діб хворому було виконано другий етап – ендопротезування низхідної грудної аорти.
Майже місяць пацієнтом опікувалися найкваліфікованіші фахівці інституту: Кравченко Віталій, Дітківський Ігор, Черпак Богдан, Ларіонова Олена та Осадовська Ірина.

Зараз пацієнт після двоетапного хірургічного лікування готується до виписки зі стаціонару та поверненню до звичного життя.