Проект Cardiology In Use

3Всеукраїнська організація студентів-медиків (далі – UMSA, Ukrainian Medical Students’ Association) спільно з Національним Інститутом серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова розпочала чудовий проект – Cardiology In Use.

Актуальність цього проекту зумовлена браком якісної освіти в нашій країні і як наслідок – недостатня кількість висококваліфікованих кадрів. Студенти UMSA та адміністрація Інституту Амосова як ніхто інший відчуває на собі цю проблему, тому виникла ідея поєднати практичний досвід фахівців Інституту з неймовірним запалом та бажанням молодого покоління.

Призначенням проекту є покращення якості освіти студентів медичних університетів для вдосконалення надання медичної допомоги пацієнтам із серцево-судинною патологією.

Місією проекту є:

  • залучення творчого потенціалу молодих ентузіастів;
  • надання якісних теоретично-практичних знань шляхом проведення лекцій, майстер-класів, стажувань;
  • підвищення свідомості студентів та молодих лікарів у їхній професійній діяльності;
  • створення унікального контенту на базі інформаційної он-лайн платформи.

Цінностями команди проекту є:

  • збереження та покращення здоров’я людей;
  • всебічний розвиток особистості з можливістю реалізації кожного члена команди;
  • самовідданість та гордість до обраної професії.

Ідеологом проекту є студентка 6-го курсу медичного факультету №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, яка в своєму мотиваційному листі пояснила як був створений проект і з чого все починалося:

Дехто каже, що не існує кохання з першого погляду, змушена не погодитися, оскільки в моєму житті найвагоміші речі відбувалися саме таким чином, і історія з кардіологією та Інститутом Амосова не є вийнятком.

Вперше потрапивши до стін цього закладу, якимось неймовірним чином прийшло розуміння того, що це твоє. Можливо, це все генетика, оскільки батьки перші свої кроки в медицині робили саме тут, а можливо це просто доля… Той, хто ніколи не переживав цих почуттів, коли просто перехоплює дух і ти нічого з собою не можеш подіяти, може і не зрозуміти. Хтось скаже, ідеалістка…так є трохи…може і не трохи…словом, це дозволяє на багато речей дивитися іншими очима і вірити в те, що якщо дуже чогось хочеш – все можливо. Тому після усвідомлення всієї квінтесенції своїх почуттів прийшла ідея такого проекту.

Не можу пояснити свою мотивацію логічними аргументами, просто відчуваю, що мушу тут бути, адже це дійсно неоціненний подарунок долі, потрапити в Інститут Амосова, стати його частиною та спілкуватися з людьми, які захоплюються тим, чим вони займаються.
Також невід’ємним джерелом енергії є відгуки учасників проекту після ознайомлення з якими, я зрозуміла, що це дуже важливо, давати можливість студентам доторкнутися до колиски кардіохірургії, підтримувати їхній запал та жагу до знань, оскільки один хороший лікар може врятувати тисячі життів і якщо поєднувати практичний досвід корифеїв та ентузіазм молодого покоління, може вийти чудовий синергізм.

Перша моя зустріч з головним лікарем була після поїздки в Ужгород на Карпатський форум нашої організації і приїхавши до Києва мені здавалося, що разом ми можемо гори звернути і змінити нашу систему медицини. Тому без тіні остраху я підійшла до Сіромахи Сергія Олеговича після пари, щоб запропонувати співпрацю. Дуже вдячна, що він вислухав всі мої ідеї та погодився на співпрацю.

Тому дуже сподіваюся на подальшу плідну співпрацю на базі Інституту і буду намагатися робити все від мене залежне, щоб тільки удосконалювати проект і приносити більше користі як студентам, так і галузі, якій я збираюся присвятити своє життя!’

Програма проекту розподілена впродовж року. Влітку планується проведення стажувань, восени – лекцій, а навесні будуть проводитися майстер-класи провідними фахівцями Інституту.

На разі вже був прочитаний курс лекцій після якого учасники проекту, які відвідали необхідну їх кількість допускалися до тестування.
Після відбору, 20 студентів з різних міст України були допущені до стажування. 14 березня цього року перша група учасників проекту закінчила своє місячне стажування в Інституті Амосова.

Студенти ознайомилися з роботою клініки, мали можливість побувати на відкритих та ендоваскулярних операціях, дізнатися про унікальні та складні операції, які проводяться на базі Інституту, деякі навіть мали нагоду спостерігати за пологами. Також побувати на нічних чергуваннях як з лікарями-хірургами, так і анестезіологами-реаніматологами. Не менш цікавою була клінічна робота на базі стаціонару – робота з пацієнтами, обстеження, розбір історій хвороби та складних випадків.

Стажування було цікавим та багатогранним, а на разі вже друга група студентів має можливість поновити свій багаж практичних та теоретичних знань в галузі кардіології та кардіохірургії.

Відгук студентки 6-го курсу НМУ імені О.О. Богомольця Веркасової Євгенії про проект:

Дякуючи програмі “Cardiology in USE”, я отримала унікальну можливість не лише подивитися на роботу “Alma Mater” кардіохірургічної служби в Україні, а і взяти безпосередню участь у різних етапах діагностично-лікувального процесу. На початку стажування ми – учасники, поставили перед собою певні цілі й очікування, занотувавши їх у мотиваційні листі. Головний лікар, Сіромаха С.О., в перший день стажування провів для нас детальну екскурсію стінами інституту, у ході якої представив нас співробітникам й ознайомив із розміщенням відділень. Неймовірно приємно було відчувати доброзичливість лікарів!  Також порадував склад нашої групи: всі – цікаві особистості, ми швидко знайшли спільну мову. Враховуючи великомасштабність закладу, кожен з нас склав свій особистий графік й план ротації по різним відділенням в залежності від особистих вподобань. Ротація включала терапевтичні палати різного профілю, палати реанімації та інтенсивної терапії, катетеризаційну лабораторію й діагностичні відділення (МРТ, КТ, біохімічні, бактеріологічні лабораторії, ЕхоКГ, тредміл etc), патологоанатомічне відділення, поліклініку тощо.

Особисто в мене найбільшу зацікавленість викликала робота операційних бригад, які, як правило, включали хірургів(2-3), анестезіолога, перфузіолога(якщо операція з підключенням до АШК) та медичних сестер відповідного профілю. Не можу не відзначити злагодженість та професіоналізм роботи команди спеціалістів хірургії інфекційного ендокардиту (хірург Крикунов О.А. та анестезіолог Федько В.В.) Спостерігаючи саме за їх співпрацею, я помітила, що в кожній операційній панує особлива атмосфера й простежуються свої “неписані правила”, яким всі беззаперечно слідують.

Професіоналізм лікарів й тамошня атмосфера надзвичайно надихають й мотивують. Деякі «питання-головоломки» лікарів інституту змушували хвататися за голову й «гуглити» найсучасніші видання підручників, іноземні гайдлайни з терапії тих чи інших захворювань. Таким чином, протягом періоду стажування я значно зміцнила й поглибила теоретичні знання з кардіоанестезіології, стала краще орієнтуватися в літературі (особливо іноземній). Проте, найголовніший результат для мене – це усвідомлення правильності власного вибору.

Підсумовуючи, хотілось би подякувати головним організаторам та втілювачам проекту – Сергію Олеговичу Сіромасі та Бойко Катерині за надання особливо важливого досвіду перед вступом в інтернатуру й вибором майбутньої спеціальності.

Найбільш цікавим є міжнародний напрям діяльності UMSA, який надає можливість студентам зі всього світу по двосторонньому обміну проходити стажування в кращих медичних закладах нашої країни. Інститут Амосова з радістю посприяв проходженню стажування студентів із Італії та Відня влітку 2016 року. І продовжуючи міжнародну співпрацю влітку цього року в Інститут завітають студенти з Бразилії, Туреччини та Тунісу.

Проект розвивається і зараз UMSA спільно з Інститутом готує Всеукраїнське стажування, яке планується на серпень місяць цього року для надання можливості пройти практику студентам з кожного локального представництва UMSA (на разі це 15 міст України).