Зміна механізму фінансування надання медичної допомоги (пілотний проект)

Направлення на госпіталізацію (консультацію)

Протягом року фахівці Інституту працюють в умовах нового фінансового механізму, що буде впроваджено в Державі за декілька років, під час реформування спеціалізованого рівня системи охорони здоров’я. Основні положення нового принципу фінансування викладені у Постанові Кабінету Міністрів України від 14 червня 2017 року № 425 (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2018 року № 89). НІССХ ім. М.М. Амосова як лідер галузі був обраний в якості «пілотного» закладу охорони здоров’я разом з ще трьома академічними інститутами. І це не випадково. Адже лише фахівці Інституту Амосова мають той унікальний досвід проведення найскладніших кардіохірургічних втручань, що дозволяє відпрацювати нову систему якісно та повноцінно.

Не можна сказати, що «пілотний проект» проходить гладко, без проблем. Є багато складностей у зв’язку із недосконалістю та неузгодженістю вітчизняного законодавства та необхідністю «синхронізації» окремих його положень.

Але є і значні позитивні надбання. По-перше визначено вартість кожної послуги, кожної кардіохірургічної операції. Отже тепер Держава розуміє скільки та за що вона має платити. Є значні зміни і в самому принципі інвестування у здоров’я громадян – місцевим органам виконавчої влади в рамках «пілоту» дозволено оплачувати лікування своїх мешканців. І тут також є оптимістичні зрушення – виявилось, що політичний популізм в деяких регіонах починає втрачати свої позиції, а, натомість адресна турбота про здоров’я земляків проявляється в відшкодуванні вартості операцій від окремих місцевих громад.

Звичайно, головне, чим можна пишатися – це врятовані життя та повернуте здоров’я наших співвітчизників за рахунок коштів пілотного проекту. Так, протягом 6 місяців 2017 року проліковано 1809 пацієнтів, надано 4695 послуг, пацієнтами отримано медикаментів та виробів медичного призначення на суму 15 843 936 грн.

У 2018 році (станом на 01.09) в рамках пілотного проекту проведено 3005 операцій. БЕЗОПЛАТНО громадяни України отримали:  медикаменти та вироби медичного призначення на загальну суму 35 316 262 грн.

Штучні клапани серця 113
Кільця для пластики клапану 23
Оксигенатори 341
Стент-системи 80
Штучні водії ритму серця 27

Пілотний проект триває і далі. Це є складним, але дуже важливим кроком до цивілізованої медицини, до прозорих взаємин в державі. Це справді є ефективним механізмом зменшення фінансового навантаження на нашого пацієнта, що опинився сам на сам перед високовартісним лікуванням.

За кожною цифрою, наведеною вище – людські долі, чиїсь врятовані життя, чиїсь збережені родини.

Окрім того, фахівці Інституту традиційно супроводжують такі соціально-орієнтовані програми як: Програма МОЗ України з лікування гострого коронарного синдрому (більше 100 пацієнтів з початку 2018 року), безоплатне кардіохірургічне лікування дітей, учасників АТО, вагітних з важкою серцевою патологією, учасників бойових дій та інвалідів 1 групи. В активній фазі інститутський благодійний проект «Зупинимо епідемію серцево-судинних катастроф».

Направлення на госпіталізацію (консультацію)