Продовження пілотного проекту щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги

6 березня 2019 року постановою №161 кабінет Міністрів України продовжив реалізацію пілотного проекту щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги до 31 грудня 2019 року.

З липня 2017 року фахівці Інституту працюють в умовах нового фінансового механізму, що буде впроваджено в Державі за декілька років, під час реформування третинного (високоспеціалізованого) рівня системи охорони здоров’я. Основні положення нового принципу фінансування викладені у Постанові Кабінету Міністрів України від 14 червня 2017 року № 425. НІССХ ім. М.М. Амосова як лідер галузі був обраний в якості «пілотного» закладу охорони здоров’я разом з ще трьома академічними інститутами. І це не випадково. Адже лише фахівці Інституту Амосова мають той унікальний досвід проведення найскладніших кардіохірургічних втручань, що дозволяє відпрацювати нову систему якісно та повноцінно.

Не можна сказати, що «пілотний проект» проходить гладко, без проблем. Є багато складностей у зв’язку із недосконалістю та неузгодженістю вітчизняного законодавства та необхідністю «синхронізації» окремих його положень.

Але є і значні позитивні надбання. По-перше визначено вартість кожної послуги, кожної кардіохірургічної операції. Отже тепер Держава розуміє скільки та за що вона має платити. Є значні зміни і в самому принципі інвестування у здоров’я громадян – місцевим органам виконавчої влади в рамках «пілоту» дозволено оплачувати лікування своїх мешканців. І тут також є оптимістичні зрушення – протягом 6 місяців 2018 року високоспеціалізовану медичну допомогу за рахунок місцевого бюджету м. Мукачево отримали 17 мешканців міста.

Звичайно, головне, чим можна пишатися – це врятовані життя та повернуте здоров’я наших співвітчизників за рахунок коштів пілотного проекту. Пілотний проект триває і далі. Це є складним, але дуже важливим кроком до цивілізованої медицини, до прозорих взаємин в державі. Це справді є ефективним механізмом зменшення фінансового навантаження на нашого пацієнта, що опинився сам на сам перед високовартісним лікуванням.

Нагадуємо, що бланк направлення на госпіталізацію (консультацію) у рамках пілотного проекту можна завантажити тут.