Трансплантація серця

Серцева недостатність – супутник сучасної цивілізації. Пацієнти мають вкрай низьку якість та коротку тривалість життя. Єдина надія для них – отримати «нове» серце.

Перші експерименти на тваринах (1999 р.) під керівництвом Книшова Г.В. та Лазоришинця В.В. були проведені у віварії Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова. Проте існуюче на той час законодавство не давало змогу проводити трансплантацію органів людям.

У 2019 році після прийняття нового законодавства про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині у пацієнтів з важкою серцевою недостатністю з’явилася надія на порятунок. У 2021 перший пацієнт отримав донорський орган у стінах інституту.

На сьогодні в інституті створена потужна трансплантаційна команда, члени якої пройшли навчання та стажування у провідних іноземних клініках. Команда кваліфікованих трансплант-координаторів формує листок очікування (реєстр пацієнтів, що потребують трансплантації), забезпечує до- та післяопераційний супровід пацієнтів як в умовах стаціонару, так і дистанційно підтримуючи з ними постійний зв’язок. В арсеналі спеціалістів наявний повний обсяг обладнання для механічної підтримки серця та легень.

Команда фахівців проводить трансплантацію органів не лише на базі Інституту, а й в інших закладах охорони здоров’я (м. Хмельницький, м. Черкаси, м. Тернопіль, м. Вінниця).