Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» вдруге на Сумщині

20 травня вдруге у рамках проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» бригада фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова на чолі із головним позаштатним спеціалістом МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих» д. мед. н. К.В. Руденком завітала до міста Суми.

У рамках програми робочого візиту на базі Сумської обласної дитячої клінічної лікарні відбулась науково-практична конференція за участю кардіологів, кардіохірургів, терапевтів, педіатрів, лікарів сімейної медицини, швидкої допомоги та інших фахівців, а також старшокурсників, аспірантів та викладачів Сумського медичного інституту. Під час конференції київськи гості розповили про новітні методи діагностики та лікування серцево-судинних захворювань та можливості їх впровадження у щоденну практику. Відбулося обговорення ситуації із серцево-судинними захворюваннями на Сумщині та шляхах поліпшення надання медичної допомоги на усіх рівнях мешканцям області.

Київськи фахівці сумісно з сумськими лікарями провели обстеження найбільш складних хворих області. Всього було обстежено біля 80 дорослих та 50 дітей. Треба зауважити, що переважна більшість дорослих пацієнтів потребують проведення коронарографії для уточнення діагнозу та визначення подальшої тактики лікування. Але цій вид сучасної діагностики малодоступний мешканцям області.

Реалізація сучасної стратегії лікування гострого коронарного синдрому у Сумській області практично неможлива у зв’язку з відсутністю бюджетного ангиографичного обладнання, а також недостатньої кількості тромболітичних препаратів. Приватний ангіограф не вирішує потреби як у діагностики, так і у проведенні ургентного стентування хворих на гострий коронарний синдром у перші години захворювання.

Великою проблемою є кадрове забезпечення районів – кардіологів та фахівців діагностичного профілю, що не дозволяє збільшити обсяги обстеження хворих, своєчасного діагностування та верифікації серцево-судинних патологій, організувати раціональне використання наявного обладнання. Заклади первинного та вторинного рівнів забезпечені електрокардіографічним обладнанням лише на 72%. Недостатньо використовуються транстелефонні консультації по мережі «Телекард».

При цьому область має достатній потенціал для розвитку. Так, на базі Сумської обласної клінічної лікарні є усі можливості для відкриття сучасного центру інтервенційної кардіології з катерною лабораторією. У цьому К.В. Руденко переконався під час відвідування цього закладу. Тому придбання ангіографічної установки є найбільш найактуальнішим питанням.

image5_540У рамках візиту Костянтин Руденко провів робочу зустріч із заступником голови Сумської ОДА Іриною Купрейчик, заступником начальника управління охорони здоров’я ОДА Надією Лисенко та заступником голови постійної комісії обласної ради з питань розвитку сільських територій, соціального захисту населення, переміщених осіб, учасників АТО та членів їх сімей, охорони здоров’я, материнства та дитинства Володимиром Горохом. Під час зустрічі були обговорені актуальні питання вдосконалення рівня надання допомоги хворим із патологіями серцево-судинної системи та шляхи їх вирішення. Був підписаний договір про лікувально-діагностичне та наукове співробітництво між ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова НАМН» та Управлінням охорони здоров’я Сумської ОДА.

Для довідки: Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» стартував у вересні 2014 року у Черкасах. За час роботи проекту відбулися заходи у всіх регіонах України, а також на роботу з обласними центрами, де склалася найбільш складна ситуація із діагностикою та лікуванням серцево-судинних захворювань.

 

Проект спрямований на вирішення низки питань підвищення якості надання медичної допомоги населенню та доступності високоспеціалізованої діагностики й лікування. Впровадження в усіх регіонах (з урахуванням місцевих особливостей) якісної та доступної діагностики, ургентної догоспітальної та госпітальної кардіохірургічної допомоги є питанням національної значущості. Другий етап проекту спрямований саме на покращення медичної допомоги мешканцям віддалених від обласних центрів регіонів.