Акушерська кардіологія

Акушерська кардіологія та кардіохірургія – сучасний тренд світової медицини

Можливість пізнати радість материнства дуже часто мотивує жінок мати здорове серце. А проблема материнського здоров’я є вельми актуальною – серцево-судинні захворювання займають значну (домінуючу) частку в структурі материнської смертності в західному світі.

схема 1

схема 2Причини материнської смертності в Великій Британії та США

Не краща ситуація і у нас в країні – серцево-судинна патологія займає перше рангове місце серед причин материнської смертності, щороку ми втрачаємо 6-8 вагітних жінок від ускладнень аневризм аорти, 700-1000 дівчат з оперованим серцем вступають у фертильний вік щороку.
В Європі останніми роками приділяється значну увагу саме вирішенню цієї проблеми, медики намагаються визначити оптимальні алгоритми лікування вагітних з серцевою патологією, систематизувати накопичений досвід. В ряді випадків, розродження таких пацієнток має бути проведено з залученням об’єднаних акушерсько-кардіохірургічних бригад. Саме такий підхід пропонується в Рекомендаціях Європейського товариства кардіологів від 2011 року.

Саме такий підхід було реалізовано у 2013 році шляхом створення національної системи міжсекторальної допомоги вагітним з кардіальною патологією у системі Національної академії медичних наук України на базі НІССХ ім. М.М.Амосова та Інституту ПАГ.
Вже 5 рік провідні фахівці двох інститутів рятують вагітних жінок та їх немовлят відповідно до європейських рекомендацій. Неабияку роль відіграє і професіоналізм місцевих фахівців, що вчасно виявляють таких жінок та направляють їх на консультацію до Інституту ім. М.Амосова.

Так, протягом всього часу з моменту старту програми «Акушерська кардіологія та кардіохірургія» до нас було скеровано 2208 вагітних з серцевою патологією з 21 регіону України, найскладніша частина з яких була госпіталізована та пролікована з успіхом.

схема 3

Проліковані вагітні на базі НІССХ ім.М.М.Амосова силами мультидисциплінарної команди 90 вагітних = 90 щасливих матерів + 90 врятованих нових громадян нашої країни

Варто зазначити, що частина дівчат потребувала проведення кардіохірургічного втручання саме під час вагітності, проведено 49 операцій, в тому числі 20 – на «відкритому серці». Такі операції в певному сенсі мають бути «ювелірними», злагоджено проведеними КОМАНДОЮ хірургів, анестезіологів, акушерів-гінекологів, перфузіологів, медичних сестер та післяопераційною бригадою інтенсивної терапії. Проводячи штучний кровообіг, ми маємо врятувати життя матері та зберегти життя ще ненародженої дитини. І, дякуючи професійності команди, нам це вдається.

Другий, не менш важливий компонент програми – розродження вагітних з важкою кардіальною патологією на базі НІССХ ім.М.М.Амосова, що максимально убезпечує життя таких жінок. Протягом 4 років наша мультидисциплінарна команда набула і такий досвід – 23 вагітних з вкрай складною вродженою або набутою патологією серця та судин народили в стінах нашого Інституту.

І треттє завдання, що реалізовує щодня наша спільна команда – це виявлення критичної серцевої патології у плода та наближення кардіохірургічної допомоги до ще ненародженої дитини. Вже 4 маленьких пацієнта у перші ж хвилини після народження отримали екстрену кардіохірургічну підтримку. Принцип «народження критичної вади у безпосередній близькості до спеціалізованого кардіохірургічного центру» реалізований в повній мірі.

Для нашої країни АКУШЕРСЬКА КАРДІОЛОГІЯ – це унікальний досвід, про який мають знати і сімейні лікарі, і вузькі спеціалісти, і організатори охорони здоров’я.

Вельми вдячні нашим партнерам-колегам: академіку Антипкіну Ю.Г., проф. Давидовій Ю.В., к.мед.н. Ліманській А.Ю., лікарям Огороднику А.О., Бутенко Л.П., проф. Лукьяновій І.С. та іншим активним членам нашої спільної команди. Нашу спільну мету можна висловити коротко:

Мета нашої співпраці: надання можливості будь-якій жінці пізнати радість материнства

Керівник проекту – академік НАМН України Лазоришинець В.В. – lazorch@ukr.net
Координатор: к.мед.н. Сіромаха С.О. – newsersir@gmail.com