Запис на консультацію дітей

Дистанційне консультування

Подарунок до Дня святого Миколая: волонтери подарували двом пацієнтам апарати для операції на серці

Людмила Голоднік та Орест Пона
5 канал
 
Відсутність грошей штовхає на ризик. Пацієнти з вадами серця, які можна усунути без розрізу грудної клітини, дедалі частіше погоджуються на відкриту операцію. А все тому, що не можуть купити спеціальний пристрій – окклюдер. Його вартість – до ста тисяч гривень.

Кілька років, як держава окклюдери не закуповує. Двом пацієнтам Інституту серцево-судинної хірургії напередодні дня Святого Миколая ці пристрої подарували благодійники. Прооперовані школярі невдовзі поїдуть додому. Перед операцією на серці семирічний Ілларіон геть не хвилюється. Адже лікарі запевнили – після неї хлопчик зможе грати у футбол. Досі ж непосидючий першокласник за жвавими однолітками лише спостерігав.

До Інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова Ілларіон приїхав із Маріуполя. Під час візиту туди лікарів установи у хлопчика діагностували дефект міжпередсердної перегородки. Маленького пацієнта налаштовують на операцію. За мужність обіцяють винагороду. Отвір у 8 міліметрів у міжпередсердній перегородці Ілларіону закриють спеціальним пристроєм – окклюдером.

Вартість окклюдера до ста тисяч гривень. Гроші назбирали благодійники. Інакше Ілларіону довелося б робити відкриту операцію зі штучним кровообігом та зупинкою серця. Гроші на операцію Ілларіонові благодійникам вдалося назбирати за рахунок продажу янголів-магнітів в одній із торговельних мереж. Їх намалювала художниця Євгенія Гапчинська. Триватиме акція ще два роки. Віце-президент БФ “Серця майбутнього” Вікторія Гавриш розповіла, що вже за цей рік волонтери змогли придбати 17 окклюдерів. І врятувати 17 дитячих сердечок.

Шістнадцятирічній Діані подарований окклюдер установили у четвер. Нині дівчина готується їхати додому – в Білу Церкву.



.