Шанс на друге життя

РостікСьогодні з дитячого відділення виписується життєрадісний чотирирічний Ростік. Він і досі думає, що за ці три дні лікарі лише обстежували його сердечко, а пластир на ручці закриває слід від укусу комарика. У маленькому містечку на Сумщині на хлопчика з мамою чекає велика родина: тато та четверо братиків та сестричок. 

Ростік – найменша дитина у родині. За кілька років він дізнається, що насправді у ці дні йому була зроблена операція, а здоровим його сердечко було не завжди, бо народився він з вадою серця – дефектом міжшлуночкової перегородки. Ростік – один з двохсот пятидесяти діток з вродженими вадами серця, що отримали високовартісні оклюдери для ендоваскулярної корекції вади серця, з тих, що були закуплені у рамках державної програми.

Для багатодітної родини з маленького містечка на Сумщині, як і для більшості українських родин, вартість оклюдера (близько 100 тисяч гривень) – непідйомна сума, яку по крихтам збирають родичі, знайомі та благодійники. Державна програма, у рамках якої вперше були закуплені пристрої для безкровних ендоваскулярних операцій, подарувала надію на здорове дитинство для сотень малюків з простих українських родин.

Проте запаси щоденно зменшуються, на сьогодні в достатній кількості лише оклюдери для дефекту міжшлуночкової перегородки та стенти для коарктації аорти. 

Лікарі та батьки врятованих дітей дякують депутатам Верховної Ради 8-го скликання за те, що була проголосована та прийнята державна програма «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру», а також сподіваються, що новообрана Верховна Рада не тільки підтримає цю ініціативу, а й збільшить фінансування на 2020 рік і дасть можливість малечі та дорослим громадянам України отримати шанс на друге життя!