Воєнна хірургія серця та магістральних судин

Даний напрямок хірургічної допомоги розвивається в ДУ «НІССХ ім. М.М. Амосова НАМН України» з 2014 року з початку антитерористичної операції (АТО)/операції об’єднаних сил (ООС), які супроводжуються значними людськими жертвами.

Інститут став першим спеціалізованим медичним закладом України кардіохірургічного профілю, який розпочав надавати фахову допомогу у галузі серцево-судинної хірургії військовим та цивільним з пораненнями серця, магістральних судин та грудної клітки. До відділення воєнної хірургії серця та магістральних судин хворі скеровуються з різних медичних закладів та безпосередньо з передової, це зробило відділення провідним місцем з надання кардіохірургічної допомоги в Україні. Налагоджена тісна співпраця з військовими шпиталями та удосконалені рекомендації до протоколів евакуації поранених.

В Інституті активно впроваджують нові методики допомоги пацієнтам з тяжкими мінно-вибуховими пораненнями, що розроблені спільно з військовими медиками, зокрема, вилучення, за допомогою неодимових магнітів, металевих уламків з серця тощо. Загалом, з червня 2014 року до грудня 2022 року в Інституті пролікували 597 учасників російсько-української війни, які мали патологію серця та магістральних судин, з них – 40 з бойовою травмою серця та судин, пацієнтам було виконано 426 інтервенцій.

Від початку повномасштабної російської агресії у ДУ «НІССХ ім. М. М. Амосова НАМН України» відбулась трансформація покликана воєнним станом, Інститут став фактично «багатопрофільним військовим шпиталем».