Інститут продовжує займати лідируючі позиції по хірургії аорти

Національний інститут серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова продовжує займати лідируючі позиції по хірургії аорти – одному з найскладніших напрямків кардіохірургії.

Незважаючи на суттєві досягнення сучасної кардіохірургії, розвиток методик захисту головного мозку і внутрішніх органів, появу в арсеналі новітніх методів діагностики та інтраопераційного контролю стану хворого, хірургічне лікування патології аорти і дотепер пов’язано із значним рівнем інтраопераційної летальності.

Найбільші ризики ускладнень і неблагоприємних результатів мають місце у разі ураження патологічним процесом всієї грудної аорти, а особливо дуги аорти. Такі втручання є достатньо важким випробуванням, як для хворого, так і для медичного персоналу. Гібридні технології, що з’явилися в нашому арсеналі, зменшують хірургічну травму і, відповідно, покращують безпосередній результат таких операцій, проте проведення таких методик є не завжди можливими.

Хворий В., 58 р., поступив в НІССХ ім. М.М. Амосова з діагнозом: С/п корекції коарктації аорти 1987р, аневризма висхідної аорти до 5,5 см, 2х стулковий аортальний клапана, мішкоподібна посткоарктаційна аневризма низхідної аорти 15 см (що є життєво-загрозливим станом і в будь який момент може спричинити розрив аорти ). Операційною бригадою у складі: Жеков Ігор Іванович, Перепелюк Андрій Іванович, Саргош Олег Ігорович, Грицюк Андрій Вікторович, Зінченко Генадій Анатолійович, була проведена надскладна операція методом відкритої одноетапної заміни всієї грудної аорти, що включала в себе – протезування аортального клапану та висхідної аорти (оп. Бенталла-Де Боно), дугу аорти, низхідного відділу грудної аорти відкритою методикою до діафрагми. Данне хірургічне втручання, дозволило уникнути надзвичайно високого ризику летального наслідку природнього перебігу цієї патології.

Хворого переведено на самостійне дихання у ВРІТ через 8 год після операції.

Час перебування пацієнта в реанімаційному відділенні склав 4 доби.

Наразі пацієнт після дуже складного хірургічного лікування виписаний зі стаціонару.