Понад 600 врятованих життів!

Сьогодні ми з великою радістю ділимося з вами успіхами пріоритетного для нас напряму – діагностика і лікування гіпертрофічної кардіоміопатії, яку так часто називають «великим серцем».

Можливо, вам не раз доводилося чути діагноз «серцева недостатність» та приймати ліки, які не дають ніяких результатів. А скільки ми чули про випадки раптової смерті школярів на уроках фізичної культури чи навіть уже професійних спортсменів на змаганнях.

На жаль, майже 70 тисяч українців живуть і навіть не здогадуються, чому у них виникає важкість на серці під час фізичного навантаження, аритмія та навіть непритомність свідомості.
Причиною може бути генетичне захворювання – гіпертрофічна кардіоміопатія. Це спадкове захворювання, що передається із покоління в покоління. Протікає без видимих симптомів і становить загрозу раптової серцевої смерті.
Близько 30 років Національний інститут серцево-судинної хірургії займається цією проблематикою і на сьогодні є лідером у Європі за кількістю операцій і якістю хірургічного лікування таких пацієнтів та 7 місце в світі за кількістю нашого дослідження.

Свого часу інститут Амосова разом з відомим італійським кардіохірургом Паоло Феррацці започаткував програму, яка запровадила новий метод лікування гіпертрофічної кардіоміопатії. За словами доктора медичних наук, заступника директора Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова Костянтина Руденка, який першим у нашій країні почав оперувати таких хворих, метод професора Феррацці було адаптовано та вдосконалено. Адже почали оперувати не тільки дорослих, а й дітей, чого не роблять у кардіоцентрі в Монці.

Найменшому пацієнту, якому було зроблено операцію з гіпертрофічною кардіоміопатією було 7 місяців і найстаршому 86 років.

Також під керівництвом професіоналів кардіохірургів інституту імені Амосова унікальні операції при гіпертрофічній кардіоміопатії успішно проводяться вже у 12 областях України.

– Це надважливо, адже все більше і більше людей отримують шанс на життя. Велика подяка за це нашому директору Національного інституту імені М. Амосова, академіку Василю Лазоришинцю. Саме він з самого початку підтримує цей проєкт. Завдяки йому маємо обладнання на високому європейському рівні, витратні матеріали і розвиваємо надалі цю проблематику.

І якщо раніше, до впровадження нового методу лікування, рівень летальності становив 15-20%. То сьогодні в нас нульова летальність.

Під час обстеження таких пацієнтів виявляють потовщення міжшлуночкової перегородки і патологію мітрального клапана. Кров не може нормально вийти із серця і потрапити в аорту, бо виникає обструкція – перекривається вихід крові із серця в момент його скорочення. Такі хворі постійно перебувають у зоні ризику – може статися інфаркт або порушення мозкового кровообігу, яке призведе до інсульту. Багатьом з них можна допомогти, якщо діагноз буде поставлений вчасно.

Що ми спостерігаємо після операцій?

  • стан поліпшується,
  • зникають симптоми, які дошкуляли,
  • повертається нормальна якість життя.

І головне – завдяки хірургічному втручанню, людину виводять із зони ризику раптової серцевої смерті.

Багаторічні дослідження, які було проведено в ЄС і США, показують, що пацієнт, який мав гіпертрофічну кардіоміопатію і був своєчасно прооперований, нічим не відрізняється від здорових людей, має таку ж якість і тривалість життя.
Отже, гіпертрофічна кардіоміопатія – не вирок!

Тому закликаємо не відкладати звернення до кардіологів у разі виявлення такої патології.