В Івано-Франківську вперше провели операцію на відкритому серці – розширену міектомію з реконструкцією мітральноного клапана

Доктор медичних наук, заступник директора з науково-координаційної роботи Костянтин Руденко спільно з командою фахівців КНП “Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради” виконали одне з найважчих втручань на серці.

Пацієнтка, 47 років, постійно мала задишку та відчувала втому. Спершу жінку лікували медикаментозно, але останній рік консервативне лікування втратило ефективність. ЇЇ життя могло обірватися будь-якої миті. Гіпертрофічна кардіоміопатія, або як кажуть в народі, велике серце – це вроджена спадкова вада, при якій порушується кровообіг, призводить до потовщення міжшлуночкової перегородки. У нормі вона має бути не більше 1 см. Внаслідок цієї патології порушується серцевий ритм, кров не циркулює належним чином і хворий може раптово померти.

Операцію було виконано в межах всеукраїнського проєкту з запобігання раптової серцевої смерті. Це вже 18 регіональний центр, у якому імплементована нова сучасна методика хірургічного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії.

Інститут Амосова, на базі якого працює експертний центр з лікування гіпертрофічної кардіоміопатії, за останні роки став лідером у Європі за кількістю та успішними результатами хірургічного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії та увійшов у десятку найпотужніших центрів із запобігання раптових смертей у світі.