В Ужгороді відбувся XXIX Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів

З’їзд серцево-судинних хірургів з міжнародною участю проходив 30-31 травня, в Ужгородському національному університеті і зібрав понад 300 учасників. Ще понад 2800 фахівців взяли участь в режимі онлайн.Організаторами заходу виступили Асоціація серцево-судинних хірургів, Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова та Ужгородський національний університет.

Із вступним словом до присутніх звернувся академік, голова Правління Асоціації серцево-судинних хірургів України, директор Інституту Амосова Василь Лазоришинець. Він відзначив, що навіть у ці складні часи фахівці кардіохірургічних центрів України роблять усе можливе і на передовій, і в тилу,  щоб врятувати життя Захисників та цивільних, а також продовжують  розвивати та удосконалювати надання медичної допомоги, освоюють нові методики діагностики та лікування.

На відкритті З’їзду з вітальним словом виступили голова Закарпатської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Микита В.Ф., Голова Закарпатської обласної ради Сарай Р.Д., міський голова Андріїв Б. Є., ректор Ужгородського національного університету Смоланка В.І. Під час відкриття заходу відбулося нагородження членів асоціації за внесок у розвиток кардіохірургічної галузі України відзнаками Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Міністерства охорони здоров’я України.

Ішемічна хвороба серця, вроджені та набуті вади серця, порушення ритму серця, акушерська кардіологія та кардіохірургія, серцева недостатність, сучасні мініінвазивні кардіохірургічні втручання та серцево-судинні технології – це лише частина тем, які опрацювали протягом двох днів. Особлива увага була приділена хірургії критичних станів та інтервенційній кардіології.
Окрему увагу на з’їзді приділили реформуванню галузі, роботі закладів з НСЗУ та проблемним питанням функціонування та розвитку кардіохірургічних центрів.

У рамках З’їзду відбувся сателітний захід – ІІ Національний симпозіум «Експертна електрофізіологія», під час якого проходив майстер-клас з відеотрансляцією з ренгенопераційної Закарпатського обласного клінічного центру кардіології та кардіохірургії з імплантації штучного водія ритму серця та кріобалонної абляції – ізоляції легеневих вен.

Висловлюємо окрему подяку співорганізаторам – Закарпатському обласному клінічному центру кардіології та кардіохірургії під керівництвом Котлярової Ірини Валеріївни за завідувачу відділення кардіохірургії центру – Вайді Володимиру Володимировичу. Щира подяка за гостинність ректору Ужгородського національного університету Володимиру Смоланці.

Дякуємо усім учасникам з’їзду за активну участь, постійний розвиток та невтомне бажання розвивати кардіохірургічну галузь в Україні.
Уклін до землі військовим  за можливість збиратися разом, спілкуватися та обмінюватися досвідом.