Ще один найкращий досвід світової кардіохірургії привезли для України

Делегація українських серцево-судинних хірургів, яку очолив директор Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, д.м.н., академік Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ повернулися із м. Сеул (Республіка Корея), де на запрошення 한국국제협력단(Korea International Cooperation Agency) та Корейської служби міжнародного співробітництва (KOICS) участь у науково-практичних заходах.

Двотижневе відрядження відбулося у межах політики корейського уряду щодо розширення допомоги та співпраці з Україною. Взяли активну участь у навчальній програмі «Розбудова потенціалу передової медичної допомоги за напрямом серцево-судинних захворювань».

“Цю програму ми готували протягом півтора року. І два тижні нашого перебування в одній із найрозвиненіших країн світу були направлені саме на те, як допомогти розвитку Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова та як побороти серцево-судинні захворювання в Україні”, – ділиться директор Інституту Амосова Василь Лазоришинець.

Робоча програма була різноманітною та насиченою:
▪️ Ознайомлення з досягненнями корейської серцево-судинної хірургії;
▪️ Погляди на кардіохірургію, обмін досвідом лікування різних судинних захворювань;
▪️ Клінічні лекції Сеульських університетських лікарень Soonchunhyang, Bucheon та Cheonan;
▪️ Спільні воркшопи у операційних;
▪️ Діяльність Eulji University Hospital Cardiovascular Center та K-Hospital Health Tech Fair;
▪️ Планування та функціонування регіонального центру серцево-судинних захворювань;
▪️ Зв’язок ефективної першої допомоги та подальшого догляду за пацієнтами з серцево-судинною травмою.

Паралельно працювали 3 групи. Це наші фахівці, а також керівники Хмельницького обласного серцево-судинного центру Андрій Кланца, а також Чернігівської обласної лікарні Андрій Жиденко. Ми вчилися працювати над створенням проєктів. Сподобалося, що навчання менеджменту в охороні здоров’я було за всіма напрямками: анестезіологія, кардіологія, ультразвукова діагностика та кардіохірургія.

У своїй доповіді директор Інституту Амосова Василь Лазоришинець поділився про те, в яких умовах працюють українські медики, розповів про жахливі наслідки агресії росії проти України. Корейці були приємно здивовані, що фахівці інституту Амосова виконали 10200 операцій за минулий рік. Це досить таки чимала цифра. Наш досвід викликав велику повагу і підтримку.

Відвідавши 5 лікарень Сеулу, ми також були вражені тим, що майже у кожному відділенні працювало по 2 роботи “da Vinci”, чого нам так не вистачає в Україні.
«Південна Корея досягла значних успіхів у медицині, зокрема у серцево-судинній хірургії. Цей успіх має кілька основних складових: використання передових технологій із застосуванням сучасного діагностичного та лікувального обладнання. 70 років тому вони пережили навалу комуністичної Північної Кореї з окупацією майже 90% території. Сполучені Штати Америки та ООН допомогли визволити територію та надали поштовх для розвитку. Зараз – це одна із найрозвиненіших країн світу, і точно обійшла свого колишнього завойовника за всіма параметрами.

Також мали зустріч в Посольство України в Республіці Корея/주한 우크라이나대사관, де обговорили можливості подальшої українсько-корейської співпраці в медичній галузі.
Дякуємо міністерству закордонних справ України. Зокрема висловлюємо вдячність українському дипломату, Генеральному консулу України у місті Шанхай Дмитру Пономаренку за підтримку.

Дякуємо організаторам, завдяки кому ця навчальна програма стала можливою.
Дякуємо народу Республіки Корея за допомогу та підтримку України у ці важкі часи!
Віримо в перемогу України і робимо усе для цього можливе!

Позначки: