Виконали складну субстратну абляцію при постійнорецидивуючій життєзагрозливій аритмії – шлуночковій тахікардії

Що таке субстрат при ішемічній шлуночковій тахікардії? Субстрат повʼязаний із рубцевою тканиною, що утворилась після перенесеного інфаркту міокарда (або перенесених хірургічних втручань) і являє собою негомогенну структуру серцевого мʼяза із складними «лабіринтами» для проходження електричних імпульсів.

Це створює умови для виникнення шлуночкової тахікардії. Успішність виконання абляції залежить від вдалої  модифікації субстрату як із середини серцевого мʼязу, так і ззовні.Виконання даного втручання дало змогу зупинити аритмогенний шторм у пацієнта, який тривалий час перебував у відділенні реанімації під контролем лікарів через постійні напади тахікардії.

Завдяки розвитку новітніх технологій систем навігації та щільного картування а також за підтримки директора НІССХ Лазоришинця Василя Васильовича – стало можливим рутинне лікування пацієнтів із найнебезпечнішими та найскладнішими варіантами порушень ритму серця.

Дякуємо нашій аритмологічній команді: хірургу Перепеці Євгену, анестезіологу Леончуку Володимиру, інтерну Боднаревскій Еліні, інженеру Сичик Марині, медсестрі Батик Ірині та звісно завідувачу відділу електрофізіології та рентген хірургічних методів лікування аритмій Кравчуку Борису Богдановичу за чудову працю та професіоналізм.