Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» вдруге на Вінниччині

image1_6008 квітня вдруге у рамках проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» бригада фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова та Інституту педіатрії акушерства і гінекології на чолі із головним позаштатним спеціалістом МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих» д. мед. н. К.В. Руденком завітала до Вінниці.

У рамках програми робочого візиту на базі Вінницької обласної клінічної лікарні імені М.І. Пирогова відбулася науково-практична конференція за участю міських кардіологів, терапевтів, педіатрів, лікарів сімейної медицини, швидкої допомоги, акушер-гінекологів, неонатологівта інших фахівців. Конференцію відкрили голова правління Асоціації серцево-судинних хірургів України, директор НІССХ імені М.М. Амосова НАМН Василь Васильович Лазоришинець, ректор Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова Василь Максимович Мороз та заступник директора департаменту охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА Надія Дмитрівна Марусяк. Фахівці НІССХ імені М.М. Амосова, ІПАГ, вінницької кардіології та кардіохірургії розповіли про новітні методи, які застосовуються у сучасної практиці, про своє бачення організації взаємодії та наступності при лікуванні хворих з серцево-судинними патологіями.

image2_500Треба відмітити, що за останні півтора року з моменту відкриття кардіоцентру значно покращився рівень надання допомоги мешканцям області, які страждають на серцево-судинні захворювання. Організація екстреної допомоги пацієнтам з гострим коронарним синдромом у режимі 24 години 7 днів на тиждень на Вінниччині одна з кращих в Україні. Так у 2015 році було надано допомогу 605 хворим з гострим інфарктом міокарда, з яких 477 пацієнтам було проведено ургентну коронарографію та при потребі стентування інфаркт залежної артерії у перші години з прояви симптомів. Важливим досягненням вінницьких фахівців є участь у міжнародному конгресі EUROPCR 2015 (Париж, Франція) з доповіддю.

image3_387

Це перша участь у конгресі такого масштабу українських фахівців з регіону. На наступний конгрес EUROPCR 2016 вже теж прийнята доповідь вінничан з демонстрацією складних клінічних випадків.

 

image5_524Подальші перспективи розвитку кардіохірургії та інтервенційної кардіології обумовлені зокрема тим, що у рамках проекту Світового банку у Вінниці розпочинається будівництво нового сучасного регіонального центру серцево-судинної патології. Вже завершено ескізний проект, розпочати будівельні роботи планується восени 2016 року, здача в експлуатацію заплановано на 2020 рік.

Київськи фахівці сумісно з вінницькими лікарями провели обстеження найбільш складних хворих області. Всього було обстежено 40 дорослих та 53 дітей. Приблизно 80% дорослих та 40% діточок потребують хірургічної корекції вроджених та набутих патологій серця.

За результатами візиту В.В. Лазоришинець та К.В. Руденко провели робочу зустріч з головою Вінницької ОДА В.В. Коровієм та головою Вінницької обласної ради А.Д. Олійником. На зустрічі також були присутні головний лікар Вінницького регіонального центру серцево-судинної патології В. Ю. Гладких, заступник директора ДОЗ ОДА Н.Д.Марусяк та голова постійної комісії обласної Ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту та зайнятості населення Я.В.Хребтій.

Під час обговорення актуальних та проблемних питань було визначено за доцільне проводити регулярні консультаційні прийоми у віддалених від обласного центру регіонах бригадами фахівців НІССХ імені М.М. Амосова та Вінниці використанням портативного УЗ обладнання. Було підписаний меморандум між НІССХ імені М.М. Амосова та Вінницькою ОДА про методологічну та науково-практичну допомогу. З боку Асоціації серцево-судинних хірургів України на базі учбового центру, що відкривається у НІССХ імені М.М. Амосова, буде проводитися навчання фахівців Вінниччини. Заплановано регулярне проведення циклів лекцій для студентів медичного університету. Також відбулася робоча зустріч з В.М. Морозом, ректором ВНМУ імені М.І. Пирогова.

image8_540Для довідки. Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» стартував у вересні 2014 року у Черкасах. За час роботи проекту відбулися заходи у всіх регіонах України.

Проект спрямований на вирішення низки питань підвищення якості надання медичної допомоги населенню та доступності високоспеціалізованої діагностики й лікування. Впровадження в усіх регіонах (з урахуванням місцевих особливостей) якісної та доступної діагностики, ургентної догоспітальної та госпітальної кардіохірургічної допомоги є питанням національної значущості. Другий етап проекту спрямований саме на покращення медичної допомоги мешканцям віддалених від обласних центрів регіонів.

 


Програма науково-практичної конференції

image9_400Руденко Костянтин Володимирович

д.мед.н., головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих»

«Сучасний стан надання кардіохірургічної допомоги в Україні»

 

 

image10_400Шершун Сергій Володимирович

обласний фахівець з організаційно-методичного забезпечення за фахом “кардіологія” ДОЗ Вінницької ОДА

image11_400Данильчук Ігор Віталійович

к.мед.н., заступник головного лікаря КЗ ВРЦСП,головний позаштатний кардіолог/ кардіохірург ДОЗ

«Ситуація із серцево-судинними захворюваннями в області. Реальний стан та перспективні можливості надання кардіологічної та кардіохірургічної допомоги населенню»

 

 

image12_400Сіромаха Сергій Олегович

к.мед.н., гол. лікар НІССХ імені М.М. Амосова

«Сучасні аспекти організації екстреної кардіохірургічної допомоги»

 

 

image13_400Давидова Юлія Володимирівна

д.мед.н., професор, завідуючавідділенням акушерських проблем екстрагенітальної патології ІПАГ

«Акушерська кардіологія в ХХI столітті — мультідисциплінарний підхід до зниження частоти акушерських та кардіальних ускладнень»

 

 

image14_400Головенко Олександр Сергійович

кардіохірург відділення вроджених вад серця у новонароджених та дітей молодшого віку НІССХ імені М.М. Амосова

«Новітні методики лікування вроджених вад серця»

 

 

image15_400Сало Сергій Васильович

к.мед.н., завідувач відділення екстреної ендоваскулярної хірургії НІССХ імені М.М. Амосова

«Гострий коронарний синдром: діагностика, первинна допомога, логістичне забезпечення, лікування та реабілітація»

 

 

image16_400Стичинський Олександр Сергійович

д.мед.н., завідувач відділу електрофізіологічних та рентгено-хірургічних методів лікування аритмій серця НІССХ імені М.М. Амосова

«Шлуночкові аритмії: сучасний погляд на проблему»