Команда інституту Амосова та ІПАГ хірургів успішно прооперувала вагітну з надтяжкою патологією серця

19 грудня в інституті Амосова, як і щодня, відбувалися звичайні дива – лікарі рятували життя своїх пацієнтів. Серед них два особливі: мами та її новонародженого сина. 

До Національного інституту серцево-судинної кардіохірургії ім.М.М.Амосова 38-річну Ірину направили лікарі 5-го столичного пологового.  Запідозрили проблеми з серцем.  

Жінка готувалася до третіх пологів. Цього разу вагітність перебігала тяжче. Відчутними були задишка, набряки, турбував постійний біль у серці.

Кардіологи інституту Амосова виявили рідкісну серцеву патологію – перипартальну дилатаційну кардіоміопатію. Серце майже не скорочувалося. Працювало лише на 15 %. А билося за двох, перекачувало об’єм крові у півтора разу більший. Серце не витримувало такого навантаження. Мама та її малюк могли загинути.

Тож Національна команда з акушерської кардіології прийняла рішення про проведення термінового кесаревого розтина. Малюк народився раніше терміну, щоб зберегти життя матері. 

“Патологія серця у деяких жінок може бути прихованою. І виявляється вона саме під час вагітності. Треба бути уважною до стану свого здоров’я. За сильної задишки, набряках, постійному болю у серці та інших ознаках серцевої недостатності жінці слід обов’язково зробити ехокардіографію,” – наголошує головний лікар Національного інституту серцево-судинної кардіохірургії ім.М.М.Амосова Сергій Сіромаха. 

Кесарів розтин виконала мультидисциплінарна команда фахівців Національного інституту серцево-судинних захворювань ім.М.М.Амосова та Інституту педіатрії, акушерства та гінекології, під керівництвом професорки Юлії Давидової. 

Операцію провели успішно. Немовля мало масу тіла 1,5 кг. Тому його одразу транспортували у відділення глибоко недоношених новонароджених ІПАГ. А мама продовжить лікувати серце в інституті Амосова. 

Перипартальна кардіоміопатія є дуже рідкісною патологією. В Україні її успішно лікують лише у відділенні акушерської кардіології та кардіохірургії Національного інституту серцево-судиннх хвороб ім.М.М.Амосова. 

Досвідом наших медиків цікавляться зарубіжні колеги. Подібні операції роблять лише у провідних клініках світу, як то, у кардіохірургічній клініці Мейо (США) або Шаріте (Німеччина). Тому  фахівці відділення акушерської кардіології та кардіохірургії активно співпрацюють з Європейським товариством кардіологів. Зокрема, беруть участь у створенні нових європейських гайдлайнів щодо лікування вагітних з серцевими патологіями.

Продовжуємо традицію – бути першими! 

Щиро дякуємо за співпрацю членам мультидисциплінарної команди – професорці Юлії Давидовій, Ірині Лук’яновій, Алісі Лиманській, Ользі Кравець, головній лікарці Любові Слєповій та іншим колегам з ІПАГУ. Без вас не було б успіху. Разом врятуємо ще більше життів.