Загальна хірургія

У пацієнтів з патологією серця нерідко виникають серйозні проблеми з організацією проведення планових хірургічних втручань у відділеннях, що займаються загальною хірургією.

Виникає потреба в додаткових консультаціях в кардіологічних або кардіохірургічних стаціонарах. При підготовці до загально хірургічних операцій, під час них та в післяопераційному періоді об’єктивно існують певні особливості ведення хворих з кардіальною патологією, особливо тих, що перенесли хірургічні втручання не серці. Значна кількість хворих постійно приймає антикоагулянти, не всі добре переносять підйом внутрішньочеревного тиску, який завжди має місце під час лапароскопічних втручань. При встановленому водії ритму виникає потреба в зміні налаштувань приладу на період хірургічного втручання.

Все вище зазначене свідчить про те, що найбільш оптимальним місцем для проведення планового хірургічного втручання на органах черевної порожнини та м’яких тканинах кінцівок є кардіохірургічний стаціонар, в якому також працюють досвідчені загальні хірурги. Для пацієнтів перевагами є те, що вони будуть обстежені всебічно – як стосовно захворювання, яке потребує хірургічного лікування, так і патології серця. Загальне знеболення буде проводитися анестезіологами, добре обізнаними в веденні хворих з патологією серця, в разі необхідності до лікування швидко може бути залученим кардіохірург.

Планова загальнохірургічна допомога надається також пацієнтам, які не мають серцевої патології.