Ішемічна хвороба серця

Ішемічна хвороба серця (ІХС) – одна з головних причин високої смертності, втрати працездатності та зниження якості життя дорослого населення в Україні. Найпоширенішим симптомом ІХС є стенокардія – біль, який стискає, тиснучого характеру, найчастіше за грудиною, що виникає при навантаженні, яка може віддавати в ліву руку, шию, нижню щелепу. Біль проходить в спокої або усувається прийомом нітрогліцерину.

Причиною виникнення клінічних симптомів ІХС в 98% є звуження в судинах, що живлять м’яз серця – коронарних артеріях, і виникає невідповідність між доставкою і споживанням кисню при підвищеному навантаженні на серце. При цьому, для підтвердження діагнозу і визначення подальшої оптимальної тактики лікування в більшості випадків, після стандартних методів діагностики (ЕКГ, ЕхоКГ, тести з дозованим фізичним навантаженням), необхідне виконання коронарографії – «золотого стандарту» в діагностиці ішемічної хвороби серця.

При стенозі судини більш 70% показано втручання на з метою відновлення його прохідності, так звана реваскуляризация. Таке відновлення кровотоку по коронарної артерії може бути здійснено двома способами: зсередини судини – стентування (імплантація ендопротезу) і зовні –  коронарне шунтування.

Перше в Україні стентування коронарних артерій було зроблено в 1996 році лікарями нашого інституту: Берестовенко В.С. і Фуркало С.М. З тих пір в нашому закладі проведено десятки тисяч коронарографій і тисячі стентувань. Виконуються як і планові втручання, так і екстрені при гостому коронарному синдромі на інфаркту міокарда.

Операція коронарного шунтування – обхід звуженої ділянки артерії за допомогою іншої судини (аутовени або артерії). Перше коронарне шунтування в Україні виконано академіком Г.В. Книшовим. З тих пір, щорічно у Інституті виконується близько тисячі операцій, 98 відсотків з яких, на «працюючому» серці (без використання штучного кровообігу). Створена власна школа у цьому напрямку. Якість виконання оперативних втручань дорівнює провідним Західним клінікам.