365 дні війни: вистояли рік – вистоїмо до Перемоги

З початку повномасштабної війни інститут перейшов на воєнний режим, став, фактично, госпіталем. 

image 2

 Цей рік – як один нескінченний лютневий ранок 24-го, з пекельним болем та люттю до вбивць з рф. Рік незламності української нації. Ми втратили та продовжуємо втрачати найцінніше – своїх дітей та Захисників, найкращих з нас. Водночас повернули свою історію, віру у себе, людяність і світло.

Ранком 24-го, долаючи нескінченні київські корки, директор Василь Лазоришинець дістався до інституту Амосова і вже не лишав місце роботи наступні два місяці. Інститут став для нього домівкою на багато тижнів. Як і для сотень співробітників, які разом з родинами, оселилися в інституті.

І почалося життя за формулою Черчілля – роби, те що необхідно, не бійся майбутнього і ніколи, ніколи не здавайся.

З початку повномасштабної війни інститут перейшов на воєнний режим, став, фактично, госпіталем. Вийшло так, що через понад 60 років довелося підхопити традицію Амосова, який під час Другої світової був військовим хірургом у польовому пересувному госпіталі.

Вже у перші дні війни привезли поранених, внаслідок ракетної атаки на столицю, киян. Усі відділення почали працювати 24/7. Кардіохірурги продовжували оперувати пацієнтів з критичними вадами серця, а ще поранених з мінно-вибуховими травмами, серед яких було чимало й військових. Відтак виникла потреба відкрити відділення воєнної кардіохірургії, де надають високоспеціалізовану медичну допомогу військовослужбовцям з бойовими травмами серця,  пораненнями грудної клітки і серця.

 

У квітні 2022 року кардіохірурги виконали малоінвазивне втручання щодо вилучення уламків снаряду з ділянки правої сонної артерії. Вперше при такому пораненні застосували магнітний пристрій вітчизняного виробництва.  Розробка такого спеціального магнітного інструментарію була однією з новаторських пропозицій за тематикою роботи «Новітні технології діагностики і лікування бойової вогнепальної травми та її наслідків». Її автори у 2019 році отримали за неї Державну премію України в галузі науки і техніки.

У кардіоцентрах, що розташовані у безпечніших регіонах, розгорнули надання високоспеціалізованої кардіохірургічної допомоги. Команди провідних кардіологів та кардіохірургів інституту Амосова почали працювати на базі медичних закладів Вінниці, Івано-Франківська, Ужгорода та Полтави.  Там надавали допомогу пацієнтам з серцево-судинними хворобами з усіх регіонів країни.

 У квітні 2022 року, вперше у Вінницькій області, команда фахівців відділення вроджених вад серця у дітей, під керівництвом директора Василя Лазоришинця, виконала оперативне втручання на відкритому серці дитини. Це був однорічний хлопчик, евакуйований з Миколаєва.

Лікарі інституту Амосова були поряд зі своїми пацієнтами та надавали допомогу кожному, хто її потребував. У найгарячіші, найнебезпечніші дні, коли Київ піддавався масованим ракетним обстрілам, кардіологи та аритмологи проводили щоденні консультації на столичному Центральному залізничному вокзалі. Виїжджали на консультації до прифронтових і деокупованих містечок.

Попри війну у Національному інституті серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова НАМН України не припинялася наукова та освітня робота. Науковці приймали участь у провідних міжнародних конференціях, де ділилися своїми напрацюваннями та досвідом, а також працювали у робочих групах з розробки гайдлайнів, зокрема, у трансплантаційній галузі.     

Дякуємо волонтерам та благодійникам. Вони забезпечували пацієнтів ліками та медичними виробами, продуктами. Постачали пальне для генераторів та необхідне медобладнання.

Ми маємо мужність продовжувати боротьбу і тому переможемо! У нас немає страху перед ворогом, є віра у ЗСУ, у нашу Перемогу.

 Слава Україні!