Синдром Марфана – не вирок

354241163_851574769641752_4942081758149547330_nСиндром Марфана – генетичне порушення розвитку сполучної тканини. Але найсерйозніші ускладнення зустрічаються з боку аорти і мітрального клапана — у хворих часто діагностують аневризму аорти.

З такою хворобою до нас звернувся 18-річний Денис. У нього була аневризма аорти діаметром 5,2 см.

Останніх чотири роки пацієнт був під наглядом кардіохірурга. На самопочуття і роботу серця не скаржився. Наперекір хворобі, хлопець успішно закінчив школу на Донеччині, вступив в коледж. Кожних пів року він відвідував наш Інститут для контролю стану аорти.

Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, 24 лютого, родина Дениса вирішує їхати до Польщі. Але правила надання медичної допомоги на території Європи не завжди звичні і зрозумілі для громадян нашої країни. Очікування на зустріч із кардіологом, запис в чергу для ЕхоКГ контролю змусило родину повернутися в Україну. Постійні вибухи й тривоги в Україні, на жаль, вплинули і на стан Дениса. Під час чергового обстеження було виявлено негативну динаміку хвороби: аневризма кореня аорти зросла в діаметрі. Також з’явилась недостатність аортального і мітрального клапанів, чого раніше не було.

З огляду на ситуацію, було вирішено виконати одну з найскладніших операцій кардіохірургії – «операція Девіда». Це клапанозберігаюча операція при лікуванні аневризми висхідної аорти. Традиційно операція з приводу аневризм аорти включає заміну аортального клапана механічним або біологічним протезом. Проте завжди кращим вважається збереження природного клапана, а не його заміна. Радіємо, що вчасно прооперували пацієнта. Відтепер він матиме повноцінне і довготривале життя й обов’язково здійснить свою мрію стати ідеальним автомеханіком.

Сьогодні Денис в гарному настрої, переведений з відділу реанімації для продовження лікування в умовах терапевтичного підрозділу! Горді, що наші кардіохірурги успішно проводять складні операції. Дякуємо команді професіоналів Vitalii Kravchenko , Юрій Тарасенко.

На фото: хірург Юрій Тарасенко з пацієнтом, а також з відомим кардіохірургом, професором університету Торонто, автором клапанозберігаючої операції Тайроном Дейвідом.