Попри війну наші лікарі не зупиняються у професійному вдосконаленні заради пацієнтів!

Навчання молодих фахівців завжди в пріоритетах директора Інституту Василя Лазоришинця.

Нещодавно один із найкращих кардіохірургів з відділення хірургічного лікування патології міокарда, трансплантації та механічної підтримки серця і легень Максим Ржаний пройшов стажування в одній із найкращих клінік Європи – Heart and Diabetes Center NRW, в Bad Oeynhausen, Німеччина.

Такі можливості підвищувати свій професійний рівень і переймати досвід у кращих світових фахівців є в українських трансплантологів завдяки співпраці Український центр трансплант-координації з Європейським товариством з питань трансплантації органів (ESOT).

Про те, як проходило стажування та що нового відкрив для себе, Максим поділився у сьогоднішньому інтерв’ю.

– Максиме, перш ніж перейти до обговорення твого стажування, скажи, чому обрав роботу саме в Інституті Амосова?
– Скажімо так, що це Інститут обрав мене. Адже охочих тут працювати чимало, але Інституту потрібні справжні професіонали.
Ще починаючи з медичної академії, студентом, я сумлінно будував свій шлях в кардіохірургію. Я щасливий, що НІССХ імені М.М.Амосова подарував мені перший крок до моєї мрії. Адже Інститут Амосова – єдиний з найпотужніших центрів країни, який служить базою для найкваліфікованіших кардіохірургів України.

– Що для тебе означає бути лікарем, чому обрав цей шлях?
– Для мене професія лікаря завжди асоціюється з великою відповідальністю, адже немає нічого ціннішого за людське життя, а це саме те, що нам довіряють кожного дня. Найбільше в професії лікаря мене приваблює нескінченний цикл саморозвитку: концепція лікування одного і того захворювання може кардинально змінюватись за 2-3 роки, світ не спить, не сплять захворювання, тому і не сплять лікарі.

– Яка мета була твого стажування за кордоном?
– На жаль, серцево-судинні захворювання серед населення в нашій країні займають найбільшу частину в структурі смертності. Це одна велика національна проблема країни.
Трансплантація серця є золотим стандартом лікування термінальної серцевої недостатності. Але, на жаль, до 2020 року ми не мали чіткої законодавчої бази для проведення операцій такого типу. Тому сьогодні маємо велику заборгованість перед нашими пацієнтами у кількості трансплантацій серця.
У цьому році, враховуючи актуальність цього напряму, мені випала чудова нагода пройти стажування в одній із найкращих клінік Європи – Heart and Diabetes Center NRW, в Bad Oeynhausen, Німеччина.
З моменту заснування клініки, було виконано понад 2,200 трансплантацій серця. Клініка, як і більшість кардіохірургічних клінік Європи, входить в єдину мережу “ESOT” – Європейську організацію органної трансплантації та донорства. Саме ця організація щороку розігрує гранти на навчання для молодих лікарів. Один із таких грантів (Sevda Hassan Scholarship 2023) у цьому році виграв я зі своїм колегою Кожановим Михайлом. Наше Стажування проходило під керівництвом Vera von Dossow – завідувача анестезіології та реанімації.

– Все-таки, яке основне завдання ставив перед собою? Які найцінніші знання отримав?
– Основним завдання мого навчання було зануритись в практичні та логістичні процеси цього напрямку. Побачити, як працює система з середини, які є нюанси та шляхи їх вирішення. Для мене це не перше стажування за кордоном, тому мені було корисно аналізувати відмінності від інших клінік, обирати найкращі тактики лікування для імплементації в рідних стінах закладу нашої країни.
Найціннішими знаннями за період стажування особисто для мене стали пацієнти з механічною підтримкою серця, які йшли на трансплантацію, бо у нас такого досвіду ще немає, але це питання часу.

– Дякуємо тобі, Максиме! Бажаємо, щоб твій новий досвід допомагав у твоїй нелегкій роботі.
А ми подіваємося на подальшу співпрацю між нашими країнами.

Велика подяка Український центр трансплант-координації за унікальні можливості для наших лікарів.
А також команді ESOT за постійну підтримку і допомогу.
Європейська Асоціація Трансплантологів надає унікальні можливості для навчання і професійного розвитку резидентів та хірургів.