Вперше в Інституті Амосова виконали операцію Ферраці через мініінвазивний доступ

Одним із важливих досягнень української кардіохірургії є важливі та складні операції на серці, які проводять мініінвазивно, тобто, без традиційних великих розрізів.

Ще 15 років тому ми не уявляли собі таких операцій і не вірили в успішність їхнього проведення, – говорить д.м.н. Костянтин Руденко. Він виконав понад 700 операцій Ферраці з розрізом грудини, але тепер такі операції виконує за новою методикою через мініінвазивний доступ.

Наш пацієнт Дмитро Неміш тільки в 60 років відчув проблеми із серцем. Чоловік навіть подумати не міг, що живе із таким складним діагнозом як гіпертрофічна кардіоміопатія.
Я раніше працював у поліції, неодноразово проходив ВЛК, все життя важко працював, будував будинок, мав чимале господарство, але тільки в Інституті Амосова мені розповіли, що моє серце має вроджену ваду і може зупинитися в будь-яку хвилину, – ділиться чоловік.

Рік тому у Дмитра сталося велике горе – раптово помер син від серцевої недостатності. Але сьогодні чоловік розуміє, що і в сина могла бути гіпертрофічна кардіоміопатія. І якби вчасно йому поставили діагноз, то він мав би ще довге і щасливе життя.

Тому будьте обережними, адже дуже часто захворювання має безсимптомний або малосимптомний перебіг. Відповідно пацієнти можуть звертатися до лікаря при виявленні відповідного сімейного анамнезу, при встановленні шумів в серці при фізикальному огляді або при отриманні “аномальних” результатів ЕКГ.

До типових ознак порушення відносять:
– швидка стомлюваність;
– задишка;
– прискорене серцебиття;
– набряк ніг, щиколоток, стоп або живота;
– підвищення артеріального тиску;
– больові відчуття у грудях, особливо під час фізичних навантажень;
– запаморочення та втрата свідомості.

Наш Інститут є експертним центром хірургічного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії, який за кількістю втручань і результатами є лідером в Європі.