Операції, що запобігають раптовій смерті. У Франківську вперше прооперували пацієнтку з гіпертрофічною кардіоміопатією

17 травня в Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні прооперували пацієнтку з гіпертрофічною кардіоміопатією — недугою, що може спричинити раптову смерть. Таку операцію в області провели вперше.

Про це Суспільному розповів заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова Костянтин Руденко.

З його слів, медики прооперували 47-річну жінку, в якої діагностували гіпертрофічну кардіоміопатію. Для проведення хірургічного втручання Костянтин Руденко приїхав до Івано-Франківська з Києва. Операцію виконували на зупиненому серці упродовж трьох годин.

“Разом з місцевими фахівцями ми виконали цю операцію. Гіпертрофічна кардіоміопатія — це генетична хвороба. Вона передається з покоління в покоління. Серед симптомів може бути задишка, запаморочення, втрати свідомості. Проблема номер один цієї хвороби у світі — це те, що вона може спричинити раптову серцеву смерть”, — пояснює кардіохірург Костянтин Руденко.

 

Заступник директора національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова Костянтин Руденко. Суспільне Івано-Франківськ
Заступник директора національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова Костянтин Руденко. Суспільне Івано-Франківськ

Він також додав, що Івано-Франківщина — 18 область, яка долучилася до всеукраїнського проєкту із запобігання раптових серцевих смертей.

Читати далі на Суспільне Івано-Франківськ