Оклюдер між минулим та майбутнім

photo1717589215

62-річний пацієнт Олександр з Миколаївщини через пів століття знову в операційній Інституту Амосова.

Сьогодні йому оклюдером закривають міжшлуночкову перегородку.
Операція триває півтори години, ендоваскулярно. Уже на другий день чоловік відчуває покращення і збирається на виписку.
Це справжнє диво, я не відчував болю, мені так легко ще не було ніколи, – ділиться Олександр.

Вроджену ваду – дефект міжшлуночкової перегородки в Олександра виявили у 9-річному віці. Йому в Інституті Амосова провели пластику дефекту. Тоді такі операції виконували тільки з розрізом грудини. Олександр важко проходив післяопераційний період. А через рік після операції в нього було діагностовано решунт дефекту міжшлуночкової перегородки, що вимагав повторного оперативного втручання. Однак батьки пацієнта не могли зважитись на знов відкрите оперативне втручання з причин високого ризику.

Йшов час. Олександр здобув освіту педагога, одружився, народив дітей, вже й онуки є. Однак з віком почав все частіше страждати на аритмію і кожні два роки відвідував нашу лікувальну установу з метою післяопераційних обстежень.
Чоловік розповідає, що самостійно чув шум шунтування через дефект, як постійне нагадування про те, що питання проведення операції залишається відкритим.

З січня цього року він відчув погіршення стану і вирішив звернутися до ДУ НІССХ ім. М.М. Амосова. Під час проведення коронаровентрикулографії було підтверджено діагноз решунт дефекту міжшлуночкової перегородки.

З 2003 року в Інституті Амосова такі операції проводять ендоваскулярним способом, без травм та довгих реабілітацій. Олександр переборов свій страх і наважився на операцію.
Усе пройшло успішно. Чоловік почуває себе добре. Шум шунтування зник, а разом із ним увесь тягар півстолітнього болю.
Один діагноз, але як за роки змінився підхід до лікування, як же стрімко розвивається кардіохірургія. Ми щасливі, що живемо у час високих технологій та рятуємо життя людей.

Дякуємо фахівцям рентген ендоваскулярного відділення лікування вроджених та набутих вад серця. Особливо завідувачу Дітківському Ігорю, який провів безліч консультацій з пацієнтом.

Обирайте шанс бути здоровими!