Новий досвід задля розвитку медсестринства

Вперше найбільша команда професіоналів галузі (25 осіб) з провідних освітніх та клінічних закладів України протягом 17-25 травня проходили навчання у Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI) (м. Дублін, Ірландія). Зокрема, і наші фахівці –завідувачка науково-навчальним відділом, канд. психологічних наук Вікторія Кордонець та заступник медичного директора з медсестринства Ліліана Остапчук.

Навчання пройшло за ініціативи ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України» і керівниці Центру Катерини Комар та за сприяння Міністерство охорони здоров’я України.

У межах 5-денної навчальної програми «Ukrainian Nurse Leader Programme» вони ознайомились з системою освіти медичних сестер та акушерок в Ірландії, що представлена на освітніх рівнях бакалавра, магістра та PhD за профілями: General Nurse, Public Health Nurse, Mental Health Nurse, Children`s Nurse, Intellectual Disability Nurse, процедурою реєстрації медичних сестер Радою медсестер та акушерок Ірландії (the Nursing and Midwifery Board of Ireland), а також мали унікальну нагоду особистої зустрічі з представниками Ради та Офісу головної медичної сестри Департаменту охорони здоров’я та обговорення питань професійних та освітніх стандартів, медсестринської освіти на додипломному та післядипломному рівнях та ін.

Особливу увагу в межах навчальної програми було приділено питанням лідерства в медсестринстві, а також підготовки та практичної діяльності медсестер з розширеними повноваженнями. Такі медсестри в практичній охороні здоров’я Ірландії самостійно виконують наступні професійні функції згідно з протоколами: постановка клінічного діагнозу, формування плану обстежень, призначення ліків (зокрема антибіотикотерапія), проведення та інтерпретація результатів ЕКГ, оцінювання рентгенограми; в хірургічній практиці: здійснюють обстеження, гіпсування та імобілізацію; в гінекологічній практиці: виконання біопсії, гістероскопії; в кардіологічній практиці: мають можливість виконувати тромболізис; ведення пацієнтів з окремими патологіями: епілепсія, цукровий діабет; працюють в приймальному відділенні (emergency department), де здійснюють самостійне обстеження пацієнта з постановкою клінічного діагнозу, призначенням додаткових методів обстеження з їх подальшою інтерпретацією та ін. Важливо зауважити, що сьогодні ці функції в Україні виконуються лікарями.

Медичні сестри в Ірландії мають багато можливостей для БПР, зокрема і в напрямку клінічного лідерства. Такі тематичні освітні програми, на наш погляд, будуть корисними для практикуючих медичних сестер України.

Дякуємо МОЗ України, Центру розвитку медсестринства МОЗ України та особисто Катерині Комар за здобуті знання, досвід, натхнення на реалізацію нових проєктів для розвитку медсестринства в Україні. А також адміністрації Інституту Амосова, директору Василю Лазоришинцю за можливість навчатися та набувати нового досвіду.