Післяінфарктний дефект міжшлуночкової перегородки

Післяінфарктний дефект міжшлуночкової перегородки – це розрив стінки серця між правим та лівим шлуночками серця. Він виникає внаслідок раніше перенесеного інфаркту, якщо лікування не проводилось або проводилось надто пізно.

До нашого закладу завернулась жінка 59 років з важкою набутою вадою серця – післяінфарктним дефектом міжшлуночкової перегородки. Поява цього дефекту спричинила значне погіршення її самопочуття, і навіть така просто дія як підйом з ліжка та рух на декілька метрів призводила до виникнення вираженої задишки.

У нашої пацієнтки на фоні атеросклерозу коронарних артерій стався інфаркт міокарду, і хоч допомога у вигляді стентування коронарних артерій була надана, частина м’язу все ж встигла незворотньо втратити свою функцію, що стало причиною стоншення перегородки і її подальшого розриву.

Без наданого лікування, за світовою статистикою, смертність за наявності такого постінфарктнрого дефекту протягом року становить близько 90%. Тому був негайно зібраний консиліум, на якому команда наших спеціалістів прийняла рішення усунути дану ваду без розрізу грудної клітки, після чого було виконане закриття дефекту перегородки ендоваскулярним шляхом.

Найближчим часом пацієнтка буде виписана з лікарні і зможе знову повернутись до активного життя.

Гострий інфаркт міокарда вимагає негайної госпіталізації. Чим менша затримка від початку симптомів до лікування, тим менший об’єм серцевого м’язу буде втрачено. Тому важливо пам’ятати про його симптоми:

  • Тиск, тяжкість, біль чи здавлення в грудях, руках, які можуть віддавати в шию, щелепу чи спину
  • Нудота, печія та біль в животі
  • Задишка
  • Холодний піт
  • Головокружіння та запаморочення

Своєчасне звернення до лікарів це єдиний захист від розвитку грізних ускладнень, таких як післяінфарктний дефект міжшлуночкової перетинки. Попередити розвиток ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда можна якщо вчасно виявити і скоригувати фактори ризику.

Консультативна поліклініка НІССХ імені М.М. Амосова надає консультації як з лікування захворювань серця, так і з їх профілактики.
Запис на консультацію: +380 44 275 43 00