На Сумщині будуть боротися з хворобами серця

30 травня 2016 р. / «RegioNews» Суми

Сумщина – майже єдина в Україні область, де немає бюджетної ангіографічної установки. Вона потрібна для проведення діагностики та лікування патологій коронарних артерій – найбільш розповсюдженої серед населення ішемічної хвороби серця, – наголосив Костянтин РУДЕНКО.

”Область має потужний колектив кардіологів, але через відсутність обладнання немає технічної можливості проводити необхідні процедури, – зазначив кардіохірург. Вартість ангіографа – 20-25 млн.грн. Для вирішення цього надважливого питання Міністерством охорони здоров’я проводяться перемовини з Урядом і місцевою владою”, – зазначив посадовець.

Сумська область, як і інші регіони, повинна мати можливість лікувати хворих на гострий коронарний синдром у режимі 24X7, тобто 24 години сім днів на тиждень. Прикладом можуть бути Черкаси. Після придбання ангіографа смертність від інфаркту міокарда у черкащан зменшилась удвічі.

Ефективне лікування такого загрозливого захворювання як інфаркт міокарда у перші часи його виникнення – це, перш за все, знаходження інфарктзалежної артерії (методом коронарографії) та відновлення кровотоку за рахунок розширення її просвіту за допомогою постановки стента – пружної циліндричної конструкції. Для проведення цих маніпуляцій необхідний ангіограф. Якщо така екстрена допомога при інфаркті міокарда не проводиться, то виникають важки наслідки, які призводять до інвалідності, погіршення якості життя та передчасної смерті.

Багато хворих із вадами клапанів серця потребують оперативного лікування. Наприклад, лише у ревматологічному відділенні Сумської обласної клінічної лікарні на обліку перебуває понад 500 таких хворих. Якщо раніше єдиним способом допомоги їм була операція по заміні власного клапана на протез, то зараз у багатьох випадках виконуються клапанозберігаючі корекції – реконструкція власного клапана, у тому числі й мініінвазивним малотравматичним методом. Ці операції набагато легше переносяться хворими, через короткий час вони повертаються до активного життя, потребують у подальшому мінімальної медикаментозної терапії.

Під час свого візиту столичні кардіохірурги оглянули біля 50 дітей та 80 дорослих пацієнтів, у тому числі і вагітних.

Крім того, столичні спеціалісти прочитали лекції з кардіології та кардіохірургії для сумських колег. До речі, лікарі з області пройшли стажування на базі Інституту імені М.Амосова.

Починаючи з вересня 2014 року вже відбулися виїзди до усіх областей України, які показали ефективність таких заходів. У жовтні 2014 року заходи у рамках проекту відбувалися у Сумах. Цього разу до області завітали провідні фахівці закладу. За допомогою привезеного обладнання вони провели огляд пацієнтів і відібрали тих, хто гостро потребує хірургічного втручання.

У рамках візиту Костянтин РУДЕНКО зустрівся із заступником голови облдержадміністрації Іриною КУПРЕЙЧИК. Вони обговорили питання лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на Сумщині. Під час зустрічі присутні обговорили необхідність придбання ангіографа для Сумщини, без якого неможливо проводити діагностику та лікування патологій коронарних артерій. За словами заступника голови облдержадміністрації Ірини Купрейчик, щорічно в них мають потребу до 1,2 тисячі хворих на гострий інфаркт міокарда та понад 5 тисяч хворих на стенокардію.

Ініціаторами та організаторами проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» є ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова НАМН» та Асоціація серцево-судинних хірургів України за сприяння Міністерства охорони здоров’я України та Національної академії медичних наук України. Проект спрямований на вирішення низки питань підвищення якості надання медичної допомоги населенню та доступності високоспеціалізованої діагностики й лікування.