Сучасні ендоваскулярні методики надання висококваліфікованої допомоги хворим на ішемічну хворобу серця

ендоваскулярні методикиУ Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова продовжується використання сучасних ендоваскулярних методик для надання висококваліфікованої допомоги хворим на ішемічну хворобу серця.

Так, у Інституті виконано складну процедуру стентування з використанням ротаційної атероектомії – способу модифікації атеросклеротичної бляшки за допомогою спеціального алмазного буру діаметром 1,5 мм та швидкістю обертання приблизно 150 000 на хвилину, що дозволяє розділити складні каліціновані атеросклеротичні бляшки та виконати стентування. 

Пацієнт А., у якого в минулому було проведено дві операції коронарного шунтування (2000 та 2012 роки), звернувся до клініки з симптомами рецидиву стенокардії, що не піддавалась медикаментозному лікуванню. Під час виконання коронарошунтографії виявлено прогресування захворювання, що потребувало відновлення кровотоку по огинаючій гілці лівої коронарної артерії. Складність втручання полягала у вираженому кальцінозі судин та несприйнятливі анатомічні особливості. Командою спеціалістів прийнято рішення використати ротаційну атероєктомію (що забезпечило успіх подальшого втручання) з подальшим стентуванням. Через дві доби пацієнт А. виписаний з Інституту у задовільному стані. 

Дякуємо співробітникам відділення екстреної ендоваскулярної хірургії за професіоналізм та цілодобову варту життів наших співгромадян! 

Василь Лазоришинець Kostyantyn Rudenko Sergiy Siromakha Сергей Сало (Serj Salo) Andrii Gavrylyshyn