Експертна допомога хворим на складну серцево-судинну патологію

24993330_1729200940437794_4472730249232013_nПерше в Україні стентування коронарних артерій було зроблено в 1996 році лікарями нашого інституту. З тих пір стентування стало рутинною процедурою не лише в нашій клініці: сьогодні цю процедуру успішно виконують у кожному регіоні нашої країни.

Інститут залишається головним закладом з надання експертної допомоги хворим на складну серцево-судинну патологію та супутніми захворюваннями, куди потрапляють хворі з найскладнішими клінічними випадками.

До НІССХ ім. М.М. Амосова НАМН України звернувся пацієнт А., 44 років з діагнозом: ІХС, стенокардія напруги ІІ – ІІІ ФК з субтотальними стенозами атипової правої коронарної артерії та передньої міжшлуночкової артерії. Була невдала спроба стентування правої коронарної артерії у регіональному центрі, обумовлена труднощами катетеризації рідкісної аномалії відходження артерії. У іншому столичному центрі, зважаючи на аномальне відходження судин, хворому було запропоновано відкриту операцію на серці – аорто-коронарне шунтування. 

Командою спеціалістів на чолі з завідувачем відділення екстреної ендоваскулярної хірургії Сало Сергієм Васильовичем трансрадіальним доступом виконано ендоваскулярне втручання з імплантації стент-системи в уражені артерії, що дозволило радикально вирішити питання реваскуляризації міокарда. Пацієнт наступного дня виписаний з клініки додому для подальшого амбулаторного лікування. 

Пишаємося командою ендоваскулярних хірургів Інституту, що цілодобово стоять на варті здоров`я наших співгромадян!