“Ви коли-небудь бачили, як б’ється серце?” Ексклюзивний репортаж з операційної в Києві

Катерина Худобець, OBOZREVATEL, 16:07, 14.11.2019


photo2019-11-1414-58-01

Ми багато писали про серцево-судинні захворювання і кардіохірургію. Тепер же журналісту MedOboz вдалося побувати ще на одній з операцій на серці в Інституті серцево-судинної хірургії ім. Амосова.

Готували журналіста до входу в операційну за всією суворістю правил: змінне взуття і стерильний одяг, шапочка, маска, бахіли, дезінфекція.

 “Ви коли-небудь бачили, як б’ється серце? У вас є така можливість. До того ж це серце розгорнуте у зворотний бік”, – говорить головний лікар, кардіохірург Сергій Сіромаха, запрошуючи журналіста ближче до операційного столу.

“Це називається корригированною транспозицією магістральних судин”, – пояснив лікар. Як виявилося, нас запросили на проведення унікальної операції, яка за міжнародною класифікацією рівнів складності відноситься до однієї з найскладніших. “Пацієнтка, з якою ми зараз працюємо, трохи старше 50 років. У неї вроджена вада серця. Її серце розгорнуте і шлуночки серця розгорнуті, скажімо, не туди, куди потрібно. І тому один з клапанів, який знаходиться не на своєму місці, зносився завчасно. Цей клапан треба або міняти, або спробувати зробити пластику”, – розповів Сіхомаха.

Крім цього, за словами хірурга, у жінки є порушення серцевих ритмів. “Ви бачите, як тремтить вушко передсердя? Тому зараз проводиться комбінована операція: усунення пороку клапана плюс усунення порушення ритмів”, – додав лікар.

“Таких випадків взагалі дуже мало. Приблизно один-два рази на рік ми оперуємо таких пацієнтів. Це рідкісна операція”, – підсумував доктор.


Катерина Худобець, OBOZREVATEL, 16:07, 14.11.2019