Перший в Україні досвід виконання операції Frozen Elephant Trunk платформою E-Vita Open Plus

6 лютого 2020 року ввійде в історію української кардіохірургії. Вперше в Україні, в Інституті серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова вдало виконано операцію Frozen Elephant Trunk – одночасної заміни висхідної, дуги й низхідної грудної аорти.

Незважаючи на стрімкий розвиток хірургічної техніки, методик захисту головного мозку і внутрішніх органів, стану і засобів моніторингу життєво важливих показників під час оперативного втручання, хірургічне лікування патології аорти і дотепер супроводжується високими ризиками і значним рівнем операційної летальності. З усього спектру кардіохірургічних втручань операції на грудній аорти вважаються одними з найбільш складних, для успішного їх проведення потрібен високий рівень хірургічної кваліфікації, анестезіологічного і перфузіологічного забезпечення. Ділянка дуги аорти є однією з найбільш важких і небезпечних зон ураження. Повноцінне відновлення цілісності судин цього басейну вимагає від спеціаліста як чіткого володіння хірургічною технікою, так і розуміння необхідності адекватного захисту мозку і вісцеральних органів під час такої операції.

Ґрунтуючись на досвіді понад 3000 операцій з корекції патології аорти; досвіді хірургічного лікування аневризм дуги аорти – у майже 500 хворих; двоетапної хірургії патології висхідної, дуги й низхідної грудної аорти методикою Hybrid Elephant Trunk (Convenctional ET + TEVAR); за допомогою колег із м. Бергамо (Італія) – професора Самуеля Біші, нами було виконано першу в Україні одномоментну операцію з виправлення патології висхідної, дуги й низхідної аорти методикою Frozen Elephant Trunk платформою E-Vita Open Plus.

П̕ятидесятишестирічна мешканка м.Маріупіль вперше звернулася за допомогою в Інститут 4 роки тому з разшаруванням аорти ні А ні В типу – ураженням дуги аорти з поширенням хвороби дистально до рівня біфуркації, розповсюдженням на ліву здухвинну артерію, на фоні гіпертонічного кризу. За час консервативного лікування розшарування поширилося проксимально й уразило проксимальні відділи дуги аорти, до рівня гирла брахіоцефального стовбуру. Діаметр аорти на рівні ініціальної фенестрації перед операцією складав 5,6 см. За допомогою нового, щойно зареєстрованого в Україні протезу E-vita Open Plus, в умовах гіпотермії 25°С й антеградної перфузії була відновлена цілісність всіх відділів аорти. Тривалість операції склала 7 год 15 хв, по виїзду у ВРІТ відзначено чітку свідомість, а через кілька годин хвора вже дихала самостійно. Рівень крововтрати за першу п/о добу не перевищив 250 мл й після триденного реанімаційного лікування пацієнтку було переведено до терапевтичного підрозділу відділення.

Вдалий досвід лікування комплексної патології аорти використовуючи надсучасний, широко застосований у Європі одномоментний гібридний підхід – операцію Frozen Elephant Trunk, підтримка і тісна співпраця з провідними в цій ґалузі європейськими фахівцями, дозволить лікарям Інституту вийти на новий рівень лікування цієї надскладної патології й рятувати ще більшу кількість громадян України.