Традиційно в день народження Миколи Амосова, 6 грудня, проходили «Амосовські читання»

амосовські читанняЦей захід проходив під егідою Асоціації серцево-судинних хірургів України і пов’язаний з ім’ям видатної людини сучасності – Миколою Михайловичем Амосовим.

На жаль, сьогодні ми переживаємо непрості часи. Пандемія внесла свої корективи. Перед нами стоїть завдання вижити, але не будь якою ціною, а зберегти всю ту наукову та клінічну спадщину, всі найкращі традиції, що залишилися нам від наших вчителів.

Цього року до дня народження М.М. Амосова в інституті було відкрито його Меморіальний кабінет-музей. Саме в цьому кабінеті засновник української кардіохірургії працював до 1978 року до переїзду у новий корпус. У вітринах кабінету-музею Амосова представлені усі періоди його багатогранного життя і, звичайно, стислий огляд перших етапів становлення окремих напрямків кардіохірургії. Карантинні обмеження не дозволили зробити урочисте відкриття кабінету-музею, запросити всіх, для кого ім’я Миколи Амосова має певне значення у житті.

Ми частіше задаємось питанням, а як би оцінював теперішню ситуацію Микола Амосов, які б рішення він пропонував.

Пандемія, як лакмусовий папірець, висвітила явні та приховані проблеми в усіх сферах життя. А медицина, яка знаходиться на передньому краї боротьби за життя та здоров’я людей, стала однією з найбільш чутливих заручниць ситуації.

У свій час Амосов підіймав та пропонував рішення проблем, які зараз стають тільки гостріше, глибше та все більш поширенні. Можна сказати, що він був одним з тих, хто випереджував свій час.

Ми не можемо ждати милості від природи, але можемо та повинні об’єднатися, та по-амосівськи конструктивно обговорити актуальні проблеми сьогоденняі зробити все те, що залежить від нас, на що ми реально впливаємо.Так говорив і робив Микола Амосов.

Василь Лазоришинець