Вперше в Національному інституті серцево-судинної хірургії ім.М.М. Амосова відбулася трансплантація серця

Василь Лазоришинець

Це історичний момент! Вперше в Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. М.М.Амосова відбулася трансплантація серця.

Донором стала жінка у якої констатували смерть мозку у результаті несумісного з життям ураженням головного мозку. Родичі дали згоду на забір органів – це надзвичайно складне рішення і воно варте поваги та вдячності, адже три пацієнти отримали шанс на нове життя.  Одночасно в операційній Центру трансплантації Київської обласної лікарні розпочали роботу 3 хірургічні бригади – вилучали серце, нирки та печінку.

Усіх реципієнтів для пересадки підібрала електронна система – ЄДІСТ, без участі людей.

Шанс на нове серце отримав 58 –річний чоловік зі складною вадою серця, який без трансплантації не мав жодних шансів на життя.

Слова подяки хочу сказати усій команді Інституту, що приймала участь у трансплантації, яка 9 годин перебувала в операційній.

Забір: хірурги Руденко Сергій, Буряк Роман, анестезіолог Гуртовенко Олексій.

Трансплантація: хірурги: Лазоришинець Василь, Руденко Костянтин, Горячев Андрій, Ржаний Максим, Селезінка Роман; анестезіолог Кожанов Михайло, Береговий Олександр; перфузіолог Перестюк Роман; трансплант-координатор Дуднік Олександра, трансфузіолог Мига Альона.

Операційні сестри: Война Крістіна, Слабеняк Альона; анестезистка Гвоздик Людмила.

Пересадити орган – це велика справа, але виходити пацієнта після трансплантації не менш складне завдання. Зараз пацієнт перебуває під постійним наглядом хірургів. Необхідно дати час серцю адаптуватися до нових умов життя. 2-3 дні будуть визначальними. Сьогодні трансплантація один із наймолодших і перспективних напрямків в медичній практиці.

Адже трансплантація дає можливість кардинально вирішити проблеми там, де все решта вже безсильне.