До розбудови системи трансплантації долучився ще один медичний заклад

Вперше в Національному інституті серцево-судинної хірургіі імeні М. М. Амосова відбулася трансплантація серця.

Донором стала жінка у якої констатували смерть мозку у результаті несумісного з життям ураженням головного мозку.
Одночасно в операційній Центру трансплантації Київська обласна клінічна лікарня розпочали роботу 3 хірургічні бригади – вилучали серце, нирки та печінку.
Усіх реципієнтів для пересадки підібрала електронна система – ЄДІСТ, без участі людей.
Шанс на нове серце отримав 58 –річний чоловік зі складною вадою серця, який без трансплантації не мав жодних шансів на життя.
Відповідно до міжнародних стандартів (настанов) організації проведення трансплантації серця (органів) від Інституту Амосова було сформовано та підготовлено 2 хірургічно-анестезологічні бригади: окремо на вилучення та імплантацію серця.
Такий підхід дозволяє розподілити та закріпити конкретні обов’язки кожного члена бригади, що допомагає зекономити дорогоцінний час на кожному з етапів процесу (на доставку та для вчасної підготовки реципієнта до імплантації)
Фахова підготовка, мобільність та висока логістична організація, чітка злагоджена координація процесу між бригадами дозволили налагодити одночасну роботу (фактично виконання паралельних процесів) у двох клініках, що є запорукою успіху процесу та зменшення ризику ускладнень для реципієнта.

Висловлюємо слова вдячності родичам донора за непросте, але вкрай важливе рішення, завдяки якому було врятовано три людські життя.