Чи є операція на серці у минулому протипоказом до вакцинації?

241661834_4567992596558600_3596797617036905457_n

Це мабуть найпопулярніше запитання, яке задають пацієнти, що вже оперувались, чи тільки планують оперативне втручання на серці.

Відповідно до міжнародних рекомендацій, втручання на серці (операції з реконструкції чи протезування клапанів серця, операції з шунтування чи стентування коронарних артерій, операції на аорті чи будь які інші) НЕ Є ПРОТИПОКАЗОМ до ВАКЦИНАЦІЇ.

Ми розуміємо, що такі запитання виникають через незнання пацієнтами справжніх протипоказів. Нижче пропонуємо офіційний текст стосовно протипоказів до вакцинації з сайту moz.gov.ua

  • Єдиним справжнім протипоказанням до щеплення від COVID-19 наразі є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад анафілактичний шок.
  • Також не варто робити щеплення за температури тіла вище 38°C.
  • Якщо ви приймаєте препарати, що впливають на імунну систему, або просто боїтеся, що стан вашого здоров’я може бути протипоказанням до вакцинації, порадьтеся зі своїм лікарем.
Деталі про склад вакцин можна дізнатися з інструкцій на dec.gov.ua.
  • Хронічні хвороби не є протипоказанням до щеплення! Навпаки, люди з хронічними захворюваннями ризикують важче перенести COVID-19, а тому потребують захисту, який дає вакцинація.
  • Обов’язково повідомте лікаря, який оглядає вас перед щепленням, про свої хронічні хвороби та про будь-які алергічні реакції, що були раніше.
Бажаємо кожному міцного здоров’я!