Заміна серцевого клапану без зупинки серця

Заміна серцевого клапану без зупинки серця та використання штучного кровообігу, без розрізу грудної клітки, а період післяопераційного відновлення до двох тижнів. Клапанний протез українського виробництва, що дешевший за світові аналоги в три рази!

Звучить як щось неймовірне, втім в Національному інституті серцево-судинної хірургії ім.М.М. Амосова такі операції планують стати рутинними для громадян України.

Днями в стінах інституту виконано вже друге протезування аортального клапану гібридним методом командою ендоваскулярних та кардіохірургів (Игорь Дитковский Андрий Мазур спільно з хірургами Центр дитячої кардіології і кардіохірургії Глеб Емец Alexandra Telehuzova Андрей Цвык Светлана Тефнанц.

Для протезування використовувався клапан вітчизняного виробництва «XPand» – створений у колаборації з німецькими, французькими та українськими науковцями. Технологія імплантації клапану передбачає виконання невеликого розрізу – не більше десяти сантиметрів для формування доступу до верхівки серця. Далі через прокол в серцевому м’язі за допомогою спеціальної системи доставки, під контролем рентгену, в аортальну позицію імплантується клапан. Місце пункції серцевого м’язу та грудна стінка зашиваються.

Такий гібридний метод лікування стенотичних уражень аортального клапану є малоінвазивним, і альтерантивним для людей літнього віку яким протипоказана класична кардіохірургічна операція у зв’язку з тяжкістю стану, але ще донедавна був недоступний для пересічних громадян через надзвичайно високу вартість клапану іноземного виробництва. Клапанний протез українського виробництва, що дешевший за світові аналоги в три рази.

Сподіваємося, що саме завдяки вітчизняним розробкам такі операції стануть рутинними, а високотехнологічна дороговартісна медична допомога стане доступною для всіх громадян України, що її потребують.