Дитяча кардіохірургія тепер на Вінниччині!

277788391_5257757000915486_6798616931157437294_n6 квітня 2022 року на базі Вінницької обласної дитячої лікарні була проведена перша у Вінницькій області операція на відкритому серці дитині. Пацієнтом став однорічний хлопчик з Миколаєва. Операцію було виконано командою відділення вроджених вад серця у дітей Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова під керівництвом директора Василя Лазоришинця.

Ця визначна подія для регіональної медицини стала можливою у рамках багаторічної плідної співпраці закладів охорони здоров’я Вінниччини та колективу Інституту.

На сьогодні на базі Вінницької обласної дітячої лікарні та Вінницької обласної лікарні розгорнуто тимчасову філію інституту, де медичну допомогу можуть отримати громадяни з усіх регіонів України.

«Якщо чотири роки тому у Вінниці ми провели першу таку операцію дорослому, а рік по тому в другому центрі, то безумовно сьогоднішня – це сенсація. Адже дитяча кардіохірургія є одною з найскладніших. В Україні було 8 кардіоцентрів, які виконували подібні операції на серці у дітей. Тепер з’явився дев’ятий – у Вінниці» – пояснив директор Інституту Амосова, провідний дітячий кардіохірург Василь Лазоришинець

«З цією дитиною звернулись до мене ще до війни, – розповідає завідувач відділення хірургії вроджених вад серця Ярослав Труба. – Приїхали у Київ на обстеження з Миколаєва. Обстежили дитину і я призначив планове оперативне втручання на 14 березня. Почалась війна… Всі в шоці. Припинили операції.

Сказав батькам, що залишаємось на зв’язку.

Два тижні готувались, звозили обладнання… І я зателефонував мамі хлопчика:

«Є можливість приїхати у Вінницю».

Вже три тижні у містах Вінниця, Івано-Франківськ, Чернівці та Ужгород працюють тимчасові філії Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М.Амосова НАМН України.

Фахівці Інституту приймають пацієнтів з усіх регіонів України.