Вогнепальні поранення, бойові травми та масивні уламкові поранення – нова реальність сучасної медицини

Поруч з плановими та екстреними госпіталізаціями, вже не першій рік наші фахівці надають медичну допомогу пораненим та травмованим. Днями командою фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України під керівництвом директора Василь Лазоришинець було прооперовано чергового пацієнта з масивними уламковими пораненням.

Пацієнтка С. 1952 р. народження, в м. Харків, 08.04.22 під час обстрілу російськими окупаційними військами отримала уламкові поранення нижньої щелепи з дефектом тканин, гематому дна рота та язика, забійну рану підборіддя, перелом середньої 1/3 грудини зі зміщенням.

За даними КТ від 08.04.22: у м’яких тканинах шиї праворуч на рівні каротидного простору виявлено металевий уламок розміром 7х8 мм, що розташовується по передньолатеральній поверхні правої загальної сонної артерії, допереду та медіальніше SCM, деформує прилеглі відділи піднижньощелепної слинної залози.

12.04.22 в ДУ НІССХ ім. М.М. Амосова було виконане оперативне втручання по вилученню уламку з області проекції біфуркації правої сонної артерії.

Вперше при такому пораненні застосували магнітний пристрій вітчизняного виробництва, за допомогою якого можливо малоінвазивне вилучення уламків ранового снаряду.

Розробка такого спеціального магнітного інструментарію була однією з новаторських пропозицій за тематикою роботи «Новітні технології діагностики і лікування бойової вогнепальної травми та її наслідків», автори якої, провідні науковці установ НАН та НАМН, у 2019 році отримали за неї Державну премію України в галузі науки і техніки.