Співпраця з регіонами: у Кропивницькому прооперували пацієнта з гіпертрофічною кардіоміопатією

faa3e893-f448-46d7-be55-b5bbbe14d008Триває проєкт інституту Амосова щодо запобігання раптовим смертям в Україні.

 Національний інститут серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова НАМН України налагодив тісну співпрацю з обласними кардіологічними центрами. Провідні кардіохірурги діляться досвідом щодо новітніх методів лікування, проводять майстер-класи та приїжджають у регіони, щоб оперувати найтяжчих пацієнтів, які вже не можуть дістатися до столиці.  

Днями у Кіровоградському обласному кардіологічному центрі виконали надскладну операцію пацієнту з гіпертрофічною кардіоміопатією. Бригада кардіохірургів оперувала під керівництвом завідувача відділу хірургічного лікування серцевої недостатності та механічної підтримки серця і легень, заступника директора інституту Амосова доктора медичних наук Костянтина Руденка

49-річний пацієнт мав класичні клінічні симптоми “великого серця”, як ще називають гіпертрофічну кардіоміопатію. Його стан погіршувався. Щоб запобігти найтяжчому прояву хвороби – раптовій смерті, кардіохірурги запропонували оперативне втручання. Операція пройшла успішно. Стан пацієнта стабільний. Він відновлюється. Після реабілітації чоловік повернеться до звичного способу життя.

За словами Костянтина Руденка, вчасна діагностика сімейними лікарями та кардіологами є дуже важливою. “Пацієнт, надто у молодому чи середньому віці, не завжди звертає увагу на свій стан. Продовжує жити з серцем, що у будь-яку мить може зупинитися. Цьому можна запобігти. Вчасно врятувати життя людині. Для цього проводимо наші майстер-класи у регіонах країни. Бачимо результати. Лікарі на місцях вже знають, як виявляти та вести таких пацієнтів. Знають про сучасні методи лікування”, – наголосив Костянтин Руденко.

Кіровоградський обласний кардіоцентр – провідний медичний заклад регіону. Там надають високоспеціалізовану допомогу пацієнтам із серцево-судинними хворобами. Зокрема,  60 % інфарктів міокарда, що трапляються щороку в області, лікують саме у цьому закладі. 

“Співпраця інституту Амосова та нашого центру розпочалася ще у 2016 році. Завдяки цьому активно розвиваємося. Рівень складності оперативних втручань рік від року стає вищим.

Впровадили новітні хірургічні методи лікування серцевих хвороб – операцію за методом професора Ферацці, протезування аорти та інші. Завдяки майстер-класам Костянтина Руденка наші кардіохірурги мають настороженість щодо гіпертрофічної кардіоміопатії. Останніми роками показники виявлення цієї патології зростають. Ми рятуємо усе більше житті наших пацієнтів”, – розповідає генеральна директорка Кіровоградського обласного кардіологічного центра Ганна Сухомлин.