Вперше в Україні: кардіохірурги інституту Амосова вживили легеневий клапан без розрізу грудної клітки

Такої операції потребують в Україні сотні пацієнтів після хірургічної корекції вроджених вад серця. 

13-річна Катруся дуже мріє зустріти Новий рік вдома, на Харківщині. А поки підгодовує двох голубів, які цілими днями заглядають у лікарняне вікно інституту Амосова.

photo_5287555146462643189_y

Кілька днів тому дівчинці зробили першу в Україні операцію на серці без розрізу грудної клітки – транскатетерну імплантацію легеневого клапану (TPVI – Transcatheter pulmonary valve implantation). Це – визнаний у світі, найефективніший та найбезпечніший метод встановлення біоклапана, коли імплантація виконується без розкриття грудної клітки та без використання штучного кровообігу.

photo_5287555146462643190_y
Йде операція

Мама Ірина розповідає, що вроджену ваду у доньки виявили за місяць після народження. Ндемовля не набирало необхідної маси тіла. Шукали причину. Довго обстежували. І кардіологи встановили невтішний діагноз – загальний артеріальний стовбур. Катрусине серце, замість легеневої артерії та аорти, мало одну спільну судину з одним клапаном. Потрібно було термінове хірургічне втручання, аби врятувати дитину.

Першу операцію на серці провели в інституті Амосова. Це було складне хірургічне втручання з використанням апарата штучного кровообігу. Відповідно, розкривалася грудна клітка, що є надтравматичним для пацієнта. Дитячі хірурги утворили з судини серця аорту з аортальним клапаном. А замість легеневої артерії вшили протез. Тоді оперувала команда українських та американських кардіохірургів.

 У 2016 році, коли Катрусі виповнилося 7 років, знадобився наступний етап операції також зі штучним кровообігом, оскільки діаметра першого протеза було замало.  Харківські кардіохірурги, разом з американськими колегми, імплантували кондуїт, який містив біологічний клапан та поєднував правий шлуночок та легеневу артерію.

Однак і це не розв’язало проблеми. Катруся росла і біологічний клапан перестав функціонувати, виникло виражене звуження (стеноз з градієнтом 100 мм рт ст) біоклапана та погіршилася функція правого шлуночка. Потрібно було знову замінювати клапан. Кожна повторна хірургічна операція мала високу складність і ризики.

Проміжним етапом лікування стало стентування звуженого кондуїта. Однак ця процедура мала і зворотній бік – разом з усуненням стенозу отримали виражену недостатність. Цю ендоваскулярну операцію лікарі розглядали, як місток до імплантації біоклапана. Незважаючи на скрутне економічне становище в країні, адміністрація інститута Амосова придбала дороговартісний клапан.

Імплантація клапану пройшла успішно. Кардіохірурги задоволені результатом – зникла недостатність на легеневій артерії, а стеноз зменшився до прийнятних значень. Катруся дуже швидко відновлюється і вже скоро буде вдома.

Такої операції потребують в Україні сотні пацієнтів після хірургічної корекції вроджених вад серця. Вона малотравматична і її можна робити навіть під місцевим наркозом.  Метод є перспективним, бо кількість пацієнтів з серцево-судинними хворобами щороку зростає. Крім цих переваг є ще одна істотна – в імплантований біопротез, який з часом зношується, можна імплантувати клапан таким же методом повторно ще кілька разів.

Чекаємо на державну підтримку нових методів лікування вроджених вад серця!

 

Балонна предилатація клапана в кондуїті

 

Оцінка результату: виражена недостатність протезу клапану легеневої артерії

 

Ендоваскулярний клапана змонтований на балоні та заведений в позицію клапану легеневої артерії; роздуття балону та встановлення клапану

 

Бокова проєкція. Оцінка результату. Позиція клапану адекватна, недостатності протезу клапану легеневої артерії немає