ІІІ етапи лікування синдрому гіпоплазії лівих відділів серця: кардіохірурги провели унікальну операцію дитині з найтяжчою вродженою вадою серця

У Національному інституті серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова НАМН України успішно завершився третій етап хірургічного лікування дитини із синдромом гіпоплазії лівих відділів серця, так звана операція Норвуд III.

Інститут Амосова став другою домівкою для 8-річного Тарасика Борща зі Львова. Вперше хлопчика прооперували одразу після народження і цим врятували йому життя.

ccbfa534-0455-4462-b5a6-7de750bdd8bb

Надважливо виявити вроджену ваду, коли дитина ще в утробі матері. “Нам пощастило з кваліфікованою лікаркою-УЗД. Вона виявила проблему ще на 19 місяці моєї вагітності. Звичайно, не хотіли цьому вірити. Робили ще кілька УЗД. Але діагноз підтвердили”, – розповідає Тарасикова мама – Любов.

Львівські лікарі порадили їй звернутися до інституту Амосова. Там вже кілька років рятували життя немовлятам з гіпоплазією лівих відділів серця. Єдині в Україні.

“Ми поговорили з дитячими кардіохірургами інститута. І прийняли рішення, що треба скористатися цим шансом. Спробувати врятувати мою дитину”, – згадує Любов.

Народжувати скерували в Інститут педіатрії, акушерства та гінекології. Одразу після пологів немовля транспортували до інституту Амосова. Там дитячі кардіохірурги прооперували маленьке серце.

Гіпоплазія лівих відділів серця – найтяжча з усіх вроджених вад серця. Вона є критичною. Дитина з цією вадою потребує екстреної операції протягом 14 днів після народження  Без хірургічного лікування 100 % немовлят з синдромом гіпоплазії серця гинуть.

Оперативні втручання при такій вродженій ваді називаються – операціями Норвуда (за імям кардіохірурга який вперше виконав таку операцію). І виконуються у три етапи.

Перший – у період до двох тижнів після народження із використанням апарату штучного кровообігу. Кардіохірурги змушують працювати правий шлуночок серця на системний кровообіг, тобто на весь організм. серце. У здорової людини праві відділи серця забезпечують роботу лише малого кола кровообігу.

Далі наступні етапи  оперативних втручань  Норвуд ІІ – до 6 місяців з часу народження  та Норвуд ІІІ – виконують вже після 3 років.

Тарас Борщ переніс усі три етапи Норвуда. Зараз хлопчик відновлюється. Мріє якнайшвидше зустрітися зі старшим братом і добряче наїстися піци.

Усі оперативні втручання хлопчику зробили вчасно. Такі маленькі пацієнти перебувають на постійному контролі лікарів інституту Амосова та кардіологів за місцем проживання.

Виконати повний цикл операції Норвуда є надскладним завданням. Такі  унікальні операції в Україні виконують лише в інституті Амосова. 

Оперувала команда дитячих кардіохірургів – директор інституту Амосова Василь Лазоришинець, завідувач відділення хірургічного лікування вроджених вад серця у новонароджених та дітей молодшого віку Ярослав Труба, анестезіолог Сергій Бойко.

За словами директора інституту Амосова дитячого кардіохірурга Василя Лазоришинця в Україні щороку народжується близько 200 дітей з такою вадою серця.

“Ще 12 років тому усі вони були приречені. Вперше в Україні успішно прооперували новонародженого з гіпоплазією лівих відділів серця саме у нашому інституті. Ми маємо усе необхідну найсучаснішу медичну апаратуру та висококваліфікованих фахівців. Більшість втручань сьогодні проводимо із застосуванням малотравматичних щадних методів. Завдяки цьому пацієнти легше переносять операцію, швидше відновлюються”, – зазначає Василь Лазоришинець.

Дитячий кардіохірург Ярослав Труба наголошує, що успішний результат такої операції напряму залежить від вчасної діагностики гіпоплазії лівих відділів серця.

“Важливо, щоб у регіонах пренатально виявляли цю ваду. Тоді вагітну скеровують народжувати поблизу спеціалізованого кардіологічного  закладу, зокрема в нашому випадку до Інституту педіатрії, акушерства та гінекології. За півгодини після появи на світ ми надаємо спеціалізовану кардіохірургічну допомогу новонародженому. І рятуємо йому життя”, – розповідає Ярослав Труба.