У Черкасах успішно прооперували 56-річного пацієнта з гіпертрофічною кардіоміопатією

513f10e9-aef4-4a05-9e37-4bd3df3cbf3fЩе 6 років тому пацієнти з гіпертрофічною кардіоміопатією в Україні були приречені. 

Біль у серці, тахікардія, задишка — начебто, “банальн” симптоми. Їх відчуває час від часу кожен з нас. Однак такі стани не можна ігнорувати. Слід звернутися до кардіолога, аби він виключив наявність небезпечної патології – гіпертрофічної кардіоміопатії. Вона є причиною раптової серцевої смерті. 

Ще 6 років тому пацієнти з гіпертрофічною кардіоміопатією в Україні були приречені. У нас не було адекватних методів лікування. Сьогодні ж, завдяки хірургічному втручанню, такі пацієнти можуть жити довго і повноцінно.

Найбільший досвід оперативного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії мають у Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова.

56-річного черкащанина почала турбувати задишка при незначному навантаженні, іноді й у стані спокою, напади серцебиття, головокружіння. Він вирішив звернутися до лікарів Черкаського кардіоцентра. Після ретельного обстеження, зокрема, УЗД-дослідження серця, кардіологи діагностували у чоловіка гіпертрофічну кардіоміопатію.  Пацієнту було запропоновано оперативне втручання.

Операцію наприкінці минулого року провела спільна бригада кардіохірургів Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова НАМН України, під керівництвом завідувача відділом хірургічного лікування серцевої недостатності та механічної підтримки серця і легень Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова НАМН України доктора медичних наук Костянтина Руденка, та Черкаського обласного кардіологічного центру.

Завідувач відділення серцево-судинної хірургії обласного  кардіологічного центру Олег Журба:Першу таку операцію, спільно з командою інститута Амосова, ми виконали 4 роки тому. І вперше отримали максимально позитивний результат.  До того, використовували інші методики. Експертний центр з хірургічного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії, на чолі з професором Руденком,  має великий досвід та прекрасні результати. Це повністю змінило підхід до лікування цієї тяжкої патології.

Після такого оперативного втручання пацієнти почуваються дуже добре. У них відсутні ризики. Вони мають тривалий період життя після оперативного втручання та високі показники виживаності”.

Національний інститут серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова НАМН України багато років співпрацює з регіональними кардіоцентрами. Один з напрямків – проведення лекцій та майстер-класів щодо запобігання раптовим смертям, які зумовлює гіпертрофічна кардіоміопатія.