Інститут Амосова висловлює щирі співчуття з приводу смерті Ісаака Михайловича Трахтенберга

4f951e47-6aae-42ef-9edb-a23bdbeb34b6Національний інститут серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова НАМН України висловлює щирі співчуття з приводу смерті видатного українського вченого у галузі профілактичної медицини, академіка НАМН України, члена-кореспондента НАН України, заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії в галузі науки і техніки України Ісаака Михайловича Трахтенберга

З життя пішов видатний український вчений, який зробив неоціненний внесок у розвиток не лише української, а й світової медичної науки. 

Свою наукову діяльність учений присвятив дослідницькій та практичній роботі в таких пріоритетних нині галузях медицини, як токсикологія важких металів, гігієна, медицина праці, медична екологія, нанотоксикологія.

З 1972 року ХХ ст. очолював лабораторію промислової токсикології та гігієни праці при використанні хімічних речовин Інститута медицини праці ім.Ю.І.Кундієва НАМН України. 

Автор понад 500 наукових праць, з них 29 монографій, підручників, довідників. Підготував 41 кандидата та 15 докторів наук.

Ісаак Михайлович Трахтенберг – кавалер Ордена “За заслуги” III ступеня, ІІ ступеня та І ступеня. Нагороджений багатьма медалями, зокрема, “За оборону Києва” і “За доблесну працю у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 pp.”., нагородом «Медаль Леонардо да Вінчі» Європейської академії природничих наук (2013), медаллю ім.М.М.Амосова (2017) тощо.

Смерть Ісаака Михайловича Трахтенберга є важкою втратою для української науки. Висловлюємо щирі співчуття його рідним та близьким, учням та колегам, усім, хто знав та працював з Ісааком Михайловичем. Пам’ять про Вченого, справжнього патріота та блискучого педагога, назавжди залишиться у наших серцях.

Директор Національного інститута серцево-судинної хірургії ім.М.М. Амосова НАМН України
Василь Лазоришинець