КТ-коронарографія – найточніший неінвазивний метод ранньої діагностики захворювань серця та судин

Комп’ютерна томографія коронарографії (КТ-коронарографія) – це сучасний та найточніший неінвазивний метод обстеження і ранньої діагностики захворювань серця та судин. Він дає змогу візуалізувати коронарні артерії, що постачають кров до серця. 

photo_5411267152528393001_x 1 (1)

У відділенні променевої діагностики Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова дослідження проводиться  на КТ-апараті Toshiba  Aquilion ONE 640. Процедура неінвазивна і не вимагає часу на відновлення.

Кому призначають КТ-коронарографію, як підготуватися до обстеження, що відбувається під час процедури розповідає в.о. завідувача клінічного відділення променевої діагностики Михайло Іщенко.

За допомогою КТ-коронарографії ми виявляємо звуження коронарних артерій, що зумовлює ішемічна хвороба серця, оцінити морфологічну структуру атеросклеротичної бляшки – наявність в ній жирового компоненту, кальцію, або побачити ознаки нестабільності бляшки.

Також КТ-коронарографія допомагає перевірити серце або коронарні артерії щодо аномалій у коронарних артеріях, стану анатомічних структур серця, проксимальних відділів висхідної аорти, прохідність стентів та шунтів тощо.

Щоб КТ-коронарографія була результативною, важливо правильно підготуватися:

  • не їсти за дві годин до дослідження;
  • воду можна пити;
  • за 12 годин до дослідження не пити напої, що містять кофеїн, вони пришвидшують частоту серцевих скорочень, тому отримати чіткі зображення серця та коронарних судин буде складно;
  • слід обов’язково повідомити медиків про ліки, які, можливо, приймає пацієнт.

Майте на увазі – лікар може попросити уникати вживання певних ліків або й наполягатиме тимчасово припинити прийом  деяких ліків перед  діагностичною процедурою.

Якщо у людини алергія на контрастний препарат, лікар може попросити приймати кортикостероїди за 12 годин до процедури, щоб зменшити ризик реакції.

Перед процедурою пацієнту можуть призначити вживання бета-блокатора для уповільнення пульса. Це дає чіткіші зображення на КТ.

Якщо раніше спостерігалися побічні ефекти через вживання бета-блокаторів, про це слід обов’язково розповісти лікарю.

Пацієнту також можуть призначити нітрогліцерин – за відсутності протипоказань – для розширення коронарних артерій.

 КТ-коронарографія проводиться з використанням контрастної речовини, щоб візуалізувати коронарні артерії. Під час процедури рентгенолаборант вводить венозний катетер  в ліктьову вену, щоб через нього контрастна речовина потрапила до судин. А на грудній клітці встановлюються ЕКГ-електроди для фіксації пульсу.

Під час сканування потрібно залишатися нерухомим і затримувати дихання, коли лікар про це каже. Рух може спричинити розмиті зображення.

 Загалом, підготовчий етап може тривати близько години. Водночас сканування – лише 5 секунд. Після завершення дослідження пацієнт не потребує будь-яких реабілітаційних дій і може одразу повертатися до свого повсякденного життя.

За додатковою інформацією та попереднім записом звертайтесь за телефоном +38067 503 54 51.