Чи можна врятувати “розбите серце”?

Кардіоміопатія Такоцубо, або синдром “розбитого серця” — це гостре серцеве захворювання, коли різко слабне скорочення лівого шлуночка – основної камери серця. Так трапляється через сильний емоційний чи фізичний стрес: раптову хворобу, втрату близької людини, соціальні чи стихійні лиха тощо.

330990694_552689533297989_13857020826912573_n

На думку науковців, різкий викид гормонів стресу “шокують” серце, зумовлюючи зміни в серцевому м’язі й коронарних артеріях. Це перешкоджає нормальному, і, головне, ефективному скороченню лівого шлуночка.

Вперше синдром “розбитого серця” описали японські лікарі у 1991 році. Тоді фахівці вперше виявили гостру серцеву недостатність, що нагадувала інфаркт міокарда. Однак, коронарні артерії – судини, що забезпечують кров’ю серцевий м’яз – не мали атеросклеротичного стенозу. Лікарі з’ясували,, що всі пацієнти за кілька днів до госпіталізації пережили потужний стрес.

При візуалізації “розбитого серця”, за допомогою ехокардіографії, МРТ або вентрикулографії, можна бачити різке розширення верхівки лівого шлуночка. Під час систоли, коли серце скорочується, середній відділ і верхівка лівого шлуночка роздуваються, а базальні відділи скорочуються нормально. Тому форма «розбитого серця» подібна на такоцубо – японський глек для вилову восьминогів.

Основними симптомами кардіоміопатії Такоцубо є біль у грудній клітці і задишка. Частіше цю серцеву патологію діагностують у жінок після 50 років.

Стандартного лікування синдрому «розбитого серця» не існує. Усе залежить від тяжкості симптомів. Кардіологи, зазвичай, призначають пацієнту терапію, показану при серцевій недостатності.

Більшість симптомів систолічної дисфункції лівого шлуночка зникають через 1-4 тижні. Більшість пацієнтів повністю одужують протягом двох місяців. Водночас є пацієнти, у яких лишаються стійкі ознаки серцевої недостатності.

Лікарі рекомендують уникати будь-якого стресу. Він є визначальним у розвитку синдрому Такоцубо. Війна в Україні, безумовно, зумовлює потужне психоемоційне навантаження у багатьох з нас. Це позначається на усіх системах організму.

Нам зараз дуже складно повністю позбутися стресу, ігнорувати негативні емоції або спокійно сприймати життєві негаразди. Тому не слід чекати, коли серце не витримає. За найменших симптомів, необхідно звертатися за допомогою до кардіолога.

Бережіть своє серце та турбуйтеся про серця тих, кого любите!

У Центр променевої діагностики інститута Амосова можна отримати увесь спектр найсучасніших діагностичних послуг. Інструментальні дослідження усіх органів та систем організму висококваліфіковані фахівці проводять на новітньому медичному обладнанні.

За додатковою інформацією та попереднім записом звертайтесь за телефоном +380 (67) 503 54 51.

Також цілодобово працює безоплатна гаряча лінія інституту Амосова. Зателефонувавши за номером +38 (044) 350 – 08 – 35, можна записатися на прийом до кардіологів інституту Амосова.