Що таке КТ-аортографія і кому її призначають?

КТ-аортографія є методом візуальної діагностики стану аорти, при якому в неї вводиться спеціальна рентгеноконтрастна речовина, що дозволяє добре розглянути ділянку судини на комп’ютерному томографі.

332195134_6184232014932312_5748363124577476694_n

Кому показане це інструментальне дослідження, як правильно до нього підготуватися розповідає в.о. завідувача клінічного відділення променевої діагностики Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова НАМН України Михайло Іщенко.

КТ-ангіографія аорти та її гілок, виявляє стенотичні зміни – (ділянки звуження) або аневризматичні (ділянки розширення) судин грудної та черевної порожнини через атеросклероз або закупорку судин тромбом. КТ-аортографія дає можливість якнайшвидше виявити патологію та визначити подальшу тактику щодо хірургічного лікування.

У нашому відділені КТ-аортографія проводиться  на сучасному КТ апараті – Toshiba  Aquilion ONE 640. Процедура неінвазивна і не вимагає часу на відновлення.

За рахунок того, що в нашій клініці обстеження  проводиться з кардіо-синхронізацією це дає змогу одномоментно оцінити серце та коронарні артерії при проведенні аортографії.

 Показаннями до проведення КТ-аортографії серця є:

  • підозра на розширення будь-якого відділу аорти
  • розшарування (дисекція) аорти
  • пухлини аорти або в органах, що розташовані поблизу
  • вроджені аномалії аорти (наприклад коарктація аорти)
  • атеросклеротичне ураження аорти та її гілок
  • підготовка до кардіохірургічного втручання тощо.

Протипоказання до проведення обстеження:

  • вагітність
  • декомпенсований тиреотоксикоз
  • алергія на контрастну речовину.

 Як підготуватися до обстеження?

Необхідно не їсти за дві годин до дослідження.  Рекомендується пити більше води, якщо немає протипоказань для цього. Треба уникати напоїв що містять кофеїн, за 12 годин до дослідження, оскільки вони можуть збільшити частоту серцевих скорочень, що ускладнить отримання чітких зображень вашого серця та коронарних артерій.

Слід повідомити медичний персонал про ліки, які ви приймаєте. Вас можуть попросити уникати або тимчасово припинити прийом  деяких ліків перед  діагностичною процедурою. Здати біохімічний аналіз крові на креатинін – з ціллю розрахунку швидкості клубової фільтрації для оцінки функції нирок.

Результати обстеження наші лікарі підготують якнайшвидше. Досвідчені лікарі-радіологи проведуть інтерпретацію вашого дослідження.

Звертайтеся до нашого відділення, щоб отримати професійну та якісну діагностику захворювань серцево-судинної системи.

За додатковою інформацією та попереднім записом звертайтесь за телефоном  +380 (67) 503 54 51.